Gazdaság

444.hu: becsukták a több tízmilliárdos kiskaput

gazvezetek(960x640).jpg (gázvezeték)
gazvezetek(960x640).jpg (gázvezeték)

Visszavonta a fejlesztési miniszter azt a rendeletet, ami alapja volt az elmúlt négy év egyik legnagyobb, államközeli gázüzletének - írta a 444.hu.

A MET eddigi nagy versenyelőnye az volt, hogy a cég gázát behozta nekik nyugat felől az MVM. Így nem kellett árverésen versengeniük a határáteresztő kapacitásért, és mindig volt hely a vezetékben a gázuknak – olvasható a 444.hu-n.

A MET tulajdonosai rengeteget kereshettek azzal, hogy évekig behozta a gázukat az MVM, kezdetben az MVMP, később pedig a Magyar Földgázkereskedő nevű cégén keresztül. 2012-ben 50 milliárd forint profitot termelt a MET. A MET legnagyobb tulajdonosa a Mol (40 százalékban vannak benne), a további tulajdonosok között van még a Mol-tól a MET élére került Lakatos Benjámin, továbbá Nagy György és Garancsi István magyar üzletemberek, és egy bizonyos Ilja Trubnikov nevű orosz üzletember, akiről a nevén kívül nem sokat lehet tudni.

A modellt az ellenzék is támadta, márciusban pedig az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, ami többek között azt kifogásolta, hogy a magyar állam soron kívüli hozzáférést biztosított az osztrák-magyar gázvezetékhez bizonyos kivételezett cégeknek.

Most ennek vége, hiszen Seszták Miklós fejlesztési miniszter visszavonta a rendeletet, aminek köszönhetően a MET nevű cég kivételezett lett a magyar földgázpiacon.

A MET eddigi nagy lehetősége ezzel elúszott, de valószínűleg lesz helyette más. Várakozások szerint Nyugat helyett Keletről hoz majd gázt. Piaci spekulációk is úgy tartják, hogy a MET orosz résztulajdonosának köszönhetően a hosszú távú szerződésben meghatározott gázárnál is olcsóbban tud majd szintén orosz gázhoz jutni – írta a 444.hu.

 

 



Ajánlott videó

Olvasói sztorik