Pénzügy

Varga: egyelőre nem lesz áfacsökkentés

Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium a jövőben is mérlegel minden áfacsökkentési tervet, a kormány fő célja, hogy a bevételeket a fogyasztáson keresztül szedje be, és ne a jövedelmeket adóztassák – mondta Varga Mihály miniszter a Világgazdaságnak adott interjújában.

Ugyanakkor további célzott támogatásokat nem zárnak ki, csak előbb kiértékelik az előző csökkentési körök hatásait. Erről a miniszter azt mondta, a sertés– és a csirkehús, az internet áfacsökkentése elérte hatását, de például a tojás- vagy a halpiacon az intézkedés kevésbé vitte le az árakat.

További fontos megállapítások:

  • A kedvezményes lakásáfa meghosszabbításáról kitérő választ adott, azt mondta, nincs még itt az ideje, hogy a 2020-as adótörvényekről beszéljünk.
  • A kormány hosszú távú célja, hogy egy 14-15 éves gyerek fejében egyszerre legyen benne a munkahely és a foglalkozás megválasztása, és ne legyen kérdés, hogy az ehhez megfelelő iskolatípus rendelkezésre áll-e.
  • Fenn kell tartani a járműipar hangsúlyos szerepét a gazdaságban, de olyan beruházásokat kell hozni, amelyek nyitnak az új autóipari tendenciák felé, és fontos a beszállítói lánc fejlesztése, a hozzáadott érték növelése.
  • Varga szerint akkora pluszberuházás ömlik a magyar gazdaságba, amelyhez nincs elegendő kapacitás. Vissza kell állni a normális rendre, és a cégek kénytelenek lesznek piaci alapon finanszírozni fejlesztéseiket, mondta.
  • Az egykulcsos szja bevezetése 700 milliárdos bevételkieséssel járna.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik