Pénzügy
Budapest, 2012. július 17.
A Magyar Telekom székháza Budapesten, a Krisztina körúton.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Drágább az új korlátlan net a Telekomnál, de az áfacsökkentés megvolt

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 01. 31. 12:41

Korábban a témában:

Felháborodott levelet kaptunk olvasónktól azzal a cikkünkkel kapcsolatban, amiben megírtuk, hogy a netszolgáltatók egy az egyben érvényesítették áraikban az áfacsökkentést, és nem trükköznek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nem trükköznek a netszolgáltatók az áfacsökkentéssel
A nagyobb cégek egy az egyben átadják az árelőnyt, így valóban olcsóbb lett a netezés.

Ő ugyanis úgy látja, hogy a Magyar Telekom igenis lenyelte a korlátlan mobilnetcsomagjánál az áfacsökkentést. Ez úgy derült ki számára, hogy megnézte a 2017. decemberi valamint a 2018. januári általános szerződési feltételekben lévő árakat, és azt látta, hogy a korlátlan mobilinternet-csomag ára változatlanul 10 ezer forint, vagyis nem csökkent az ár az áfa miatt. Idemásoltuk, mi látható a cég weboldalán, amiből olvasónk azt olvasta ki, hogy a szolgáltató nem engedte át számára az áfacsökkentésből származó árelőnyt:

Ez látszik a 2017. decemberi ÁSZF-ben:

És ez szerepel a 2018. január 1-jétől érvényesben:

Mint látható, az összes előfizetési csomagnál mérséklődött az áfacsökkentés mértékével az ár, egyedül a korlátlannál maradt 10 ezer forint. Mi is úgy gondoltuk, olvasónknak igaza lehet. De azért az is feltűnt, hogy míg decemberben Net Korlátlan volt a csomag neve, januárban már Korlátlan Netnek hívják. Olvasónk szerint ez is a trükközés része: januártól átkeresztelték a korábbi csomagot, hogy többet kaszálhassanak. Megkérdeztük a céget, valóban erről van-e szó.

Időszakosból állandó lett a korlátlan net, és drágább

A Telekom válaszában azt írta, hogy 2017. szeptember elején – az ügyfelek igényeire reagálva – bevezette a belföldön korlátlan mobilnetet biztosító Net Korlátlan csomagját, amelyből tavaly az EU-ban és az EGT országaiban 7 GB, 2018. január 1-jétől pedig 9 GB adatmennyiség használható fel. Az ajánlat szerinti díjcsomagot promóciós jelleggel (tehát a portfólió időszakos részeként) 2017. december 31-ig lehetett igényelni. (Ezt jelenti a kimásolt táblázatban a * jelzés a csomag neve mellett. A 2018. január elsejétől érvényes ÁSZF-ben pedig már nem elérhető a Net Korlátlan csomag.) Az ezt az adatcsomagot választó ügyfelek december 31-ig 10 ezer forintos bruttó áron, idén január elseje után – az internetszolgáltatások áfakulcs-csökkenésének eredményeképpen – bruttó 8898 forintos áron vehetik igénybe a díjcsomagot. (Ez sem szerepel a januártól érvényes ÁSZF-ben, mivel a csomag már nem igényelhető.) Az áfacsökkentést tehát érvényesítettük, a változás először a februárban készülő, januári időszakra vonatkozó számlában lesz látható – szögezték le. De akkor mi az a másik, felcserélt nevű korlátlan mobilinternet, ami változatlanul 10 ezer forintba kerül, áfacsökkentés ide vagy oda?

A cég azt írta, mobilinternet portfóliójába 2018. január 1-jével került be nem időszakos ajánlatként a belföldön korlátlan netezést biztosító Korlátlan Net csomag (melyből EU-ban és az EGT országaiban 15 GB használható fel).  Vagyis úgy tűnik, érdemes volt az ügyfelek igényeire reagálni, a kínálat állandó részévé tenni a korlátlan mobilnetet. Nem mellesleg az új, állandó csomag kísértetiesen hasonlít az időszakos ajánlatra, csak a név cserélődött fel, és külföldön a korábban ajánlottnál jóval nagyobb adatmennyiséget biztosít a szolgáltató. És többet kér érte.

Ha visszaszámolunk, az időszakos csomagot 8475 forint + 18 százalék áfáért kínálták (=10 ezer forint), idén pedig 8475 forint + 5 százalék áfáért (8898 forint). Az állandót viszont nettóban bő ezer forinttal drágábban dobták piacra, 9524 forint +5 százalék áfáért (=10 ezer forint). Ami az áfát illeti, valóban nem vethető semmi a Telekom szemére.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.