Pénzügy

Drágább az új korlátlan net a Telekomnál, de az áfacsökkentés megvolt

Felháborodott levelet kaptunk olvasónktól azzal a cikkünkkel kapcsolatban, amiben megírtuk, hogy a netszolgáltatók egy az egyben érvényesítették áraikban az áfacsökkentést, és nem trükköznek.

Nem trükköznek a netszolgáltatók az áfacsökkentéssel
A nagyobb cégek egy az egyben átadják az árelőnyt, így valóban olcsóbb lett a netezés.

Ő ugyanis úgy látja, hogy a Magyar Telekom igenis lenyelte a korlátlan mobilnetcsomagjánál az áfacsökkentést. Ez úgy derült ki számára, hogy megnézte a 2017. decemberi valamint a 2018. januári általános szerződési feltételekben lévő árakat, és azt látta, hogy a korlátlan mobilinternet-csomag ára változatlanul 10 ezer forint, vagyis nem csökkent az ár az áfa miatt. Idemásoltuk, mi látható a cég weboldalán, amiből olvasónk azt olvasta ki, hogy a szolgáltató nem engedte át számára az áfacsökkentésből származó árelőnyt:

Ez látszik a 2017. decemberi ÁSZF-ben:

És ez szerepel a 2018. január 1-jétől érvényesben:

Mint látható, az összes előfizetési csomagnál mérséklődött az áfacsökkentés mértékével az ár, egyedül a korlátlannál maradt 10 ezer forint. Mi is úgy gondoltuk, olvasónknak igaza lehet. De azért az is feltűnt, hogy míg decemberben Net Korlátlan volt a csomag neve, januárban már Korlátlan Netnek hívják. Olvasónk szerint ez is a trükközés része: januártól átkeresztelték a korábbi csomagot, hogy többet kaszálhassanak. Megkérdeztük a céget, valóban erről van-e szó.

Időszakosból állandó lett a korlátlan net, és drágább

A Telekom válaszában azt írta, hogy 2017. szeptember elején – az ügyfelek igényeire reagálva – bevezette a belföldön korlátlan mobilnetet biztosító Net Korlátlan csomagját, amelyből tavaly az EU-ban és az EGT országaiban 7 GB, 2018. január 1-jétől pedig 9 GB adatmennyiség használható fel. Az ajánlat szerinti díjcsomagot promóciós jelleggel (tehát a portfólió időszakos részeként) 2017. december 31-ig lehetett igényelni. (Ezt jelenti a kimásolt táblázatban a * jelzés a csomag neve mellett. A 2018. január elsejétől érvényes ÁSZF-ben pedig már nem elérhető a Net Korlátlan csomag.) Az ezt az adatcsomagot választó ügyfelek december 31-ig 10 ezer forintos bruttó áron, idén január elseje után – az internetszolgáltatások áfakulcs-csökkenésének eredményeképpen – bruttó 8898 forintos áron vehetik igénybe a díjcsomagot. (Ez sem szerepel a januártól érvényes ÁSZF-ben, mivel a csomag már nem igényelhető.) Az áfacsökkentést tehát érvényesítettük, a változás először a februárban készülő, januári időszakra vonatkozó számlában lesz látható – szögezték le. De akkor mi az a másik, felcserélt nevű korlátlan mobilinternet, ami változatlanul 10 ezer forintba kerül, áfacsökkentés ide vagy oda?

A cég azt írta, mobilinternet portfóliójába 2018. január 1-jével került be nem időszakos ajánlatként a belföldön korlátlan netezést biztosító Korlátlan Net csomag (melyből EU-ban és az EGT országaiban 15 GB használható fel).  Vagyis úgy tűnik, érdemes volt az ügyfelek igényeire reagálni, a kínálat állandó részévé tenni a korlátlan mobilnetet. Nem mellesleg az új, állandó csomag kísértetiesen hasonlít az időszakos ajánlatra, csak a név cserélődött fel, és külföldön a korábban ajánlottnál jóval nagyobb adatmennyiséget biztosít a szolgáltató. És többet kér érte.

Ha visszaszámolunk, az időszakos csomagot 8475 forint + 18 százalék áfáért kínálták (=10 ezer forint), idén pedig 8475 forint + 5 százalék áfáért (8898 forint). Az állandót viszont nettóban bő ezer forinttal drágábban dobták piacra, 9524 forint +5 százalék áfáért (=10 ezer forint). Ami az áfát illeti, valóban nem vethető semmi a Telekom szemére.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik