Pénzügy

A világon Budapesten az egyik legolcsóbb a marihuána

kannabisz  (Array)
kannabisz  (Array)

A világ 120 városa közül jelenleg Tokióban a legdrágább a marihuána, Budapest viszont kifejezetten olcsónak számít, az alsó harmadban szerepel – derül ki a Seedo nevű cég nemzetközi felméréséből.

Tokióban a zöld grammja 32,66 dollárba (8100 forintba) kerül. A magyar főváros grammonként 6,74 dolláros (1600 forintos) árral a lista 93. helyén szerepel. Érdekesség, hogy a budapesti fűfogyasztást évi 1,48 tonnára becsülik, ami nagyjából a tokiói mennyiségnek felel meg. Igaz, Tokióban 14 millióan laknak.

Forrásaink szerint Budapesten jelenleg ennél azért többe, 2000-2500 forintba kerül a kannabisz. Elképzelhető, hogy a gyenge dollár miatt jött ki az alacsonyabb forintár a felmérésben. A kutatás árfolyam része ugyanis az ENSZ 2017-es World Drug Reportján alapul, ami legalább másfél évvel ezelőtt adatfelvétel – azaz erős dollár – mellett készült. Ezt leszámítva, elég jó összehasonlítást adnak a számok.

Ha gyenge kábítószerről van szó, olcsóságban lekörözzük a régiós nagyvárosokat is. Prágában, Pozsonyban, Varsóban, Bukarestben, Bécsben, Zágrábban is jóval drágább a fű, mint nálunk, viszont Szófiában és Ljubjanában olcsóbb, de nem sokkal.

Európában Dublinban a legdrágább a marihuána 21,63 dolláros (5300 forintos) áron, míg a belgiumi Antwerpenben a legolcsóbb 4,29 dollárral (1068 forinttal). A világon legolcsóbban az ecuadori Quito-ban lehet fűhöz jutni grammonként 1,34 dollárért (333 forintért).

Kimelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik