Belföld

400 kiló fűért 10 év börtön, 12 év fegyház

Jogerősen elítélték a két holland férfit Szegeden.

Több mint négyszáz kiló marihuánát próbáltak Albániából Magyarországon át Hollandiába szállítani 2015-ben. A Szegedi Ítélőtábla a kábítószer különösen jelentős mennyiségre elkövetett birtoklásának bűntettében találta bűnösnek a két férfit, súlyosította az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék nyolc, illetve hét éves börtönbüntetését.

A vádlottak 2014-2015 fordulóján ismerkedtek meg, a másodrendű vádlott rávette magánfuvarozó társaságot működtető társát, hogy Albániából 30 ezer euró ellenében marihuánát vigyen Magyarországon át Hollandiába.

A szállításhoz használt nyerges vontatót a fuvarozó lízingelte, a hűtős félpótkocsit a másodrendű vádlott szerezte. A félpótkocsi padlólemezének hőszigetelését eltávolították, ott 2200 literes rejtekhelyet alakítottak ki.

A vádlottak a drogfuvar leplezésére egy legális nemzetközi fuvart szerveztek Varsóból a koszovói Peje városba. 2015. február 6-ára le is szállítottak egy csokoládészállítmányt Lengyelországból Koszovóba. A másodrendű vádlott utasítása alapján társa Tiranába ment, a pótkocsit egy benzinkútnál hagyta.

Néhány óra múlva visszamentek, addigra a rejtekhelyet feltöltötték droggal.   A másodrendű vádlott repülővel ment Budapestre, miközben társa közúton indult el. A férfi február 11-én jelentkezett belépésre a röszkei autópálya-határátkelőhelyen, ahol röntgenberendezéssel vizsgálták át a kamiont.

A rejtekhelyen 410 csomagban 417,2 kiló marihuána volt, amelynek teljes hatóanyag-tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határának csaknem harmincnyolcszorosa. A jelenleg 37 éves elsőrendű vádlott a bűnösségére is kiterjedő, részletes beismerő vallomást tett. A másodrendű vádlottat távollétében ítélték el, ő csak írásban nyilatkozott, tagadta bűnösségét.

A tíz év börtönt, illetve tizenkét év fegyházbüntetést a Szegedi Ítélőtábla
tanácsvezető bírája azzal magyarázta, hogy a drog hatalmas – a hasonló ügyeket gyakran tárgyaló táblabíróság történetében a legnagyobb – mennyisége tette szükségessé a súlyosítást, amellett, hogy a másodrendű vádlott cselekményét bűnsegély helyett felbujtásnak minősítette. (mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik