Nagyvilág
VILNIUS, LITHUANIA - NOVEMBER 23:  A mural depicts U.S. President-elect Donald Trump (R) blowing marijuana smoke into the mouth of Russian President Vladimir Putin on the wall of a bar-b-que restaurant on November 23, 2016 in Vilnius, Lithuania. Many people in the three Baltic nations of Lithuania, Latvia and Estonia are concerned that Russia, because Trump has expressed both admiration for Putin and doubt over defending NATO member states, will be emboldened to intervene militarily in the Baltics.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Vesztes háborút indított a marihuána ellen a Trump-kormányzat

Visszavonta a dübörgő amerikai cannabisipart védő szabályt az amerikai elnök híresen marihuánaellenes igazságügyi minisztere.  A legális fű szellemét azonban már nem lehet visszazárni palackjába. A marihuána elleni harcban már nem csak néhány liberális aktivistával kell szembeszállnia, hanem az amerikai választók többségével, republikánus politikusokkal  és egy sokmilliárdos iparággal is.
Korábban a témában:

Alig pár nappal azután, hogy Kaliforniában teljesen legálissá vált a marihuána, Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter bejelentette: a szövetségi hatóságok újrakezdik a harcot a népszerű könnyűdrog ellen. A marihuána legalizálását ellenző politikus január 4-én egy mindössze egyoldalas memorandumot tett közzé, amellyel visszavonta azt a Barack Obama elnöksége alatt hozott szabályt, ami gyakorlatilag védelmet nyújtott a marihuánát még mindig tiltó szövetségi törvények ellen azokban az államokban, amelyekben törvényessé tették a füvezést.

Személyes keresztes hadjárat a marihuána ellen

A bejelentés nem érte váratlanul a már milliárdos üzletággá vált cannabisipart, és a marihuána legalizálásáért küzdő aktivistákat. Már Sessions kinevezése óta várták, hogy Donald Trump igazságügyi minisztere fel fog lépni a már nyolc államban legálissá tett füvezés ellen. Az idős miniszter ugyanis egyike a legális marihuána ellen legerőteljesebben küzdő politikusoknak.

Szerinte a fű a heroinhoz hasonlóan veszélyes kábítószer, ami erőszakot szül, tiltani kell, és orvosi használatát is megkérdőjelezte. „Jó emberek nem szívnak füvet” – jelentette ki két évvel ezelőtt. Egyszer pedig azzal viccelődött, hogy a Ku Klux Klant „egészen addig okésnak tartottam, amíg meg nem tudtam, hogy füveznek”.

Sessions most azzal indokolta lépését, hogy ő csak a szövetségi jogszabályokat akarja betartatni, amik még mindig tiltott kábítószerként kezelik a marihuánát. A cannabist még a drogháború tetőfokán, a nyolcvanas években a legveszélyesebb kábítószerek közé helyezte az amerikai kongresszus, egyenrangúvá téve a heroinnal, és ezt azóta sem változtatták meg.

WASHINGTON, DC - DECEMBER 15:  U.S. Attorney General Jeff Sessions' television image is reflected in President Donald Trump's official portrait during a news conference at the Department of Justice December 15, 2017 in Washington, DC. Sessions called the question-and-answer session with reporters to highlight his department's fight to reduce violent crime.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Jeff Sessions
Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

Közben azonban nagyot változott a világ. Akkor az amerikaiaknak mindössze 25 százaléka támogatta a marihuána legalizálását. Ez a szám a 2000-es évek óta meredek emelkedésnek indult. A Gallup tavaly októberi felmérése szerint az amerikaiaknak már a 64 százaléka gondolja úgy, hogy törvényessé kell tenni a cannabis használatát. És a közvélemény-kutatás eredményei ez már pártpolitikai alapon sem megosztó kérdés: a republikánus szavazók több mint fele is a legalizálás pártján áll.

Megállíthatatlan legalizálás

Közben egyre több és több államban hoztak olyan helyi törvényeket, amelyek bizonyos fokig törvényessé tették a marihuánát. Először 1996-ban Kaliforniában engedélyezték a fű orvosi használatát, amit több állam is követett. A gát 2012-ben tört át, amikor két államban, Coloradóban és Washingtonban is népszavazáson döntöttek arról, teljesen törvényessé teszik a marihuána használatát, termesztését és árusítását. Mára már 29 államban lehet orvosi célokra törvényesen cannabist használni, és nyolc államban tették legálissá.

Az új lehetőség pedig egy milliárdos iparágat hozott létre. A cannabisszal foglalkozó cégek tavaly már 150 ezer amerikainak adtak munkát, és tavaly több mint hétmilliárd dolláros bevételt termeltek. És ez a szám a hatalmas kaliforniai piac belépése után ugrásszerűen növekedni fog. Az előrejelzések szerint 2020 már a húszmilliárd dollárt is meg fogja haladni. Az ezzel együtt járó hatalmas adóbevételekkel.

Colorado marihuána (colorado, marihuána, bolt, )
Coloradónak olyan nagy adóbevétel a marihuána, azt sem tudják, mihez kezdjenek vele
A cannabist legalizáló amerikai állam több pénzt szedett be, mint amire számított, így kénytelenek lesznek fizetni az adófizetőknek.

A szövetségi törvények azonban nem változtak, és a hippiálomból milliárdos üzletté vált marihuánaipar egyfajta jogi szürke zónában működött. Elvileg a szövetségi hatóságok bármikor lecsaphattak volna a füvet termelő vagy árusító cégekre tiltott kábítószer terjesztése miatt.

Ezt a problémát próbálta meg ideiglenesen orvosolni 2013-ben Obama akkori helyettes igazságügyi minisztere, aki kiadta az „Cole memo” néven ismertté vált útmutatását, amivel gyakorlatilag jogi védelmet adtak a marihuánát legalizáló államokban élő embereknek és cégeknek a szövetségi vádemelések alól.

Jeff Sessions most ezt a Cole memót vonta vissza, szabad kezet adva a szövetségi ügyészeknek és hatóságoknak, hogy betartassák a marihuánát tiltó szövetségi törvényeket. A miniszter személyes keresztes hadjárata a marihuána ellene azonban jó eséllyel bukásra van ítélve.

Húsz éve még elképzelhetetlennek tűnő módon a döntés ellen nem csak marihuána aktivisták és liberális demokraták kezdtek el tiltakozni, hanem tucatnyi republikánus politikus, köztük kormányzók és szenátorok is elítélték Sessions lépését. Köztük a Republikánus Párt olyan magas rangú vezetője is, mint Cory Gardner coloradói szenátor, a Republikánus Szenátorok Nemzeti Biztosságának (NRSC) elnöke is. Aki azzal fenyegette meg a miniszter, hogy döntése miatt vissza fogja tartani az igazságügyi miniszteri kinevezéseket.

LOS ANGELES, CA - OCTOBER 19:  Dave Warden, a bud tender at Private Organic Therapy (P.O.T.), a non-profit co-operative medical marijuana dispensary, displays various types of marijuana available to patients on October 19, 2009 in Los Angeles, California. Attorney General Eric Holder announced new guidelines today for federal prosecutors in states where the use of marijuana for medicinal purposes is allowed under state law. Federal prosecutors will no longer trump the state with raids on the southern California dispensaries as they had been doing, but Los Angeles County District Attorney Steve Cooley recently began a crackdown campaign that will include raids against the facilities. Cooley maintains that virtually all marijuana dispensaries are in violation of the law because they profit from their product. The city of LA has been slow to come to agreement on how to regulate its 800 to 1,000 dispensaries. Californians voted to allow sick people with referrals from doctors to consume cannabis with the passage of state ballot Proposition 215 in 1996 and a total of 14 states now allow the medicinal use of marijuana. (Photo by David McNew/Getty Images)
Fotó: David McNew/Getty Images

De ennél is többet mond, hogy nem találni senkit a kongresszusban, aki nyíltan kiállt volna Sessions marihuána ellenes lépése mellett. Mindez felvetette annak lehetőségét, hogy a miniszter lépése pont az ellenkező hatást fogja elérni, mint amit szeretne, és a washingtoni politikusok végül szövetségi szinten is megszüntetik a marihuána tilalmát.

A kongresszus elé egy republikánus képviselő már be is nyújtott egy törvényjavaslatot, ami kivenné a legveszélyesebb kábítószerek kategóriájából a marihuánát. A javaslatnak 15 támogatója van, köztük öt republikánus politikus. Most először reális esély van arra, hogy a javaslatot el is fogadják.

Közben úgy tűnik, a marihuána-üzletben érdekelt cégek és befektetők nem izgulnak annyira. Bár a cannabiscégek részvényei közvetlenül a bejelentés után hatalmasat zuhantak, másnap már újra emelkedni kezdtek. A Forbes cikke szerint a pénzügyi befektetők sem riadtak vissza marihuánával foglalkozó cégektől, különösen azt látva, milyen erőteljesen álltak ki a marihuánát legalizáló államok tisztségviselői saját törvényeik védelmére.

Ahogy többen, köztük Heather Steans illinois állami szenátor Mike McGuire kaliforniai állami szenátor, kijelentette, a marihuána legalizálásának szellemét már nem lehet visszazárni a palackba. Különösen most, hogy már a politikusok is ki mernek állni mellette.

Jól mutatja ezt, New Hampshire állam képviselőháza kedden megszavazta a marihuána törvényessé tételét, Vermontban pedig szerdán dönt a cannabis legalizálásáról a szenátus, miután a képviselőház az előző héten, alig pár órával Sessions bejelentése után megszavazta a törvényjavaslatot. Ezzel pedig Vermont lehet az első amerikai állam, ahol nem népszavazással, hanem a képviselők szavazataival teszik legálissá a marihuánát.

Kiemelt kép: Sean Gallup/Getty Images

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
BERLIN, GERMANY - AUGUST 24:  Defense Minister Ursula von der Leyen (CDU) arrives for the weekly German federal Cabinet meeting on August 24, 2016 in Berlin, Germany. High on the meeting's agenda was discussion of federal policies towards civil defense.  (Photo by Adam Berry/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.