Pénzügy

Kilő a babakötvény kamata

babakotveny(210x140).jpg (Array)
babakotveny(210x140).jpg (Array)

Fantasztikusan vonzó lesz a babakötvény idei évtől érvényes kamata, írta az Azénpénzem.hu. A babakötvény változó kamatozású, a kamatbázis az előző évi átlagos infláció (ez 2017-ben 2,4 százalék volt), erre jön 3 százalék kamatprémium. Így 2018. február 1-től a kezdő kamat egy éven át 5,4 százalék lesz.

Ugyanígy határozzák meg a korábbi kibocsátású babakötvények változó kamatát is. Ezek kamata is (kivéve a 2032/S sorozatét, annak decemberben van a kamatfordulója) 5,4 százalék lesz február 1-jétől.

Ez 2 százalékos emelkedést jelent a jelenlegi 3,4 százalékhoz képest. 

Újdonság, hogy idén január elsejétől a törvény szerint a külföldön élőknek is jár az életkezdési támogatás, a szülők Start-számlát is nyithatnak a magyar kincstárnál. A minden megszületett gyerek után járó 42,5 ezer forintos juttatást a 2017. június 30. után született, Magyarország területén lakóhellyel nem rendelkező, magyar állampolgárságú vagy a kettős állampolgárságot el nem ismerő országokban élő, magyar igazolvánnyal rendelkező gyermekek is megkapják.

Milliomossá válhat a gyerek

A Magyar Államkincstár számításai szerint a Start-számlát nyitó, de arra a továbbiakban nem befizető szülő gyerekének annak nagykorúsága után 128,5 ezer forintot adhat, ami lássuk be, nem túl attraktív összeg. Amennyiben viszont a szülő havonta 5000 forintot helyez el gyermeke számláján, akkor 2,34 millió forint lehet az „útravaló”. A gyermek így életkezdéskor „milliomossá” válhat, számolta ki a szakportál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik