Pénzügy
Business team meeting present the project .professional investor working with new project. Concept business and finance

Majdnem 300 ezres állami támogatás vár önre az év végéig

24.hu
24.hu

2017. 11. 30. 15:51

Nemsokára itt az év vége, a karácsonyi vásárok, céges bulik és emellett a bónuszok, prémiumok, na meg a lejáró befektetések időszaka. Bármennyire is hihetetlen, akár 10-20%-kal is növelheti a megtakarításunkat az állam, ha szemfülesek vagyunk. Ez összesen 286 ezer forintot jelent, ha jól helyezzük el a pénzt. A Bankmonitor.hu írása

Az év vége nem csak a kiskereskedelemben nagyüzem. Szinte minden cég ekkorra időzíti az év végi prémiumok, bónuszok kifizetését. Emiatt sokaknak ekkor jár le a korábbi befektetése is. De nem ez az egyetlen indok: bizonyos állami támogatások, illetve adó-visszatérítések is csak a szilveszter előtt elhelyezett összegekre járnak. Nézzük, mivel lehet ezeket igénybe venni!

Kezdjük a kakukktojással

A tartós befektetési számla (TBSZ) egy picit kilóg a sorból. Ugyanis erre nem jár sem adó-visszatérítés, sem állami támogatás. Miért érdemes mégis még az év vége előtt megnyitni? Mert akkor a 0. év (vagy az úgynevezett gyűjtőév) mindössze a december 31-e előtti napokból áll. Emlékeztetőként, így működnek a TBSZ számlák:

Mi a különbség az állami támogatás és az adó-visszatérítés között?

Adó-visszatérítés: szükség van hozzá befizetett adóra. Egészen pontosan személyi jövedelemadóra, és legfeljebb csak annyit lehet visszaigényelni, mint amennyi az adókötelezettségünk volt.

Állami támogatás: ehhez nem szükséges adót fizetni, akkor is igénybe vehető, ha nem adózik a szerződő/megtakarító.

Nyugdíj-előtakarékossági számla

Ez számla a nyugdíjcélú megtakarítások közé tartozik, ám nem mindenkinek megfelelő. Csak azoknak való, akik bíznak a szakértelmükben, és idejük is engedi, hogy a nyugdíjcélú megtakarításukkal foglalkozzanak. Ám mindent összevetve ez az egyik legolcsóbb megtakarítási forma a nyugdíjra.

Egy tőről fakadnak

Az önkéntes pénztárak csak adózás szempontjából kerültek egy kalapba. Felhasználásuk, és céljuk rendkívül különböző. Az önkéntes nyugdíjpénztárakba, az egészségpénztárakba és az önsegélyező pénztárakba történő befizetések is ugyanakkora adó-visszatérítésre jogosítanak. A két utolsó pénztár nehezen értelmezhető pénzügyileg, hiszen a befektetések helyett maximum lekötésekről beszélhetünk. Ráadásul az egyik csak egészséggel kapcsolatos kiadásra költhető, a másik pedig általában valamilyen élethelyzetre nyújt megoldást (munkanélküliség, gyerek születése).

Viszont az önkéntes nyugdíjpénztárak mögött a befizetések automatikusan különböző portfólióba vándorolnak. Szerintünk a legjobb nyugdíjcélú-megtakarítás a választékból, ami nyugdíj után szabadon felhasználható.

Kíváncsi, hogy képes-e megfelelő nyugdíj-kiegészítést elérni? Használja a következő kalkulátort, és kiderül!

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás egyike a nyugdíjcélú-megtakarításoknak, amire ugyanúgy 20%-os állami támogatás jár.

A közös korlát alatt

A nyugdíj-előtakarékossági számla, az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíjbiztosítások mind egy közös adó-visszatérítési korlát alá tartoznak, aminek értéke 280 ezer forint.

Már babakorban is +10 %-ot kapunk az államtól

A Magyar Államkincstár minden újszülött számára nyit egy számlát, amelyen 42 500 forinto helyez el. Semmi akadálya nincs, hogy ezt folytassuk, ráadásul a befizetéseinkre az állam 10 százalékos támogatást is fizet, ami évente 6000 forintban van maximalizálva. Hozam szempontjából sem rossz választás a babakötvény, hiszen a mindenkori infláció fölött 3 százalékkal kamatozik. Ráadásul hiába maximalizálta ki már valaki a fenti 280 ezer forintot, ez a 6 ezer forint azon felül jár.

Az utolsó kakukktojás

A fent felsorolt állami pénzek mellett még a lakástakarékpénztári befizetések után is kaphatunk még szerződésenként 72 ezer forint támogatást évente. Ez azonban nemcsak abban tér el a felsoroltaktól, hogy itt már 30%-os az állam támogatás mértéke, hanem abban is, hogy ezek a pénzek nem az év végéhez köthetőek. Ugyanis lakás-takarékpénztári szerződések esetében a megkötéshez képest számolják az egy évet, és nem naptári évekhez kötődően. Tehát az ilyen szerződéseknél nincs kitüntetett szerepe a szilveszternek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.