Pénzügy
Offenburg, 2017. szeptember 18.
Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter (kerekesszékben) a 75. születésnapja alkalmából tartott ünnepségen vesz részt a felesége, Ingeborg Schäuble (j), valamint Angela Merkel német kancellár (b2) és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (b) társaságában a Baden-Württemberg tartománybeli Offenburgban 2017. szeptember 18-án. (MTI/EPA/Daniel Kopatsch)

Schäuble szerint nekünk is be kell vezetnünk az eurót

24.hu
24.hu

2017. 10. 09. 13:21

A leköszönő német pénzügyminiszter szerint el kell érni, hogy az euró váljon az Európai Unió pénzévé.
Korábban a témában:

Wolfgang Schäuble a Financial Timesnak adott nyilatkozatában kitért a Brexitre, vagyis a brit EU-tagság megszűnésére is, alig burkoltan demagógnak nevezve azokat a Brexit-párti brit politikusokat, akik szerint Nagy-Britanniának túl sokba kerül az EU-tagság.
A londoni gazdasági napilap online kiadásában hétfőn ismertetett interjúban Schäuble kijelentette: az eurót az EU valutájává kell tenni, el kell jutni odáig, hogy az Európai Unió egésze az eurót használja fizetőeszközként.

És hogy mi kellene ahhoz, hogy Magyarországon is euró legyen?:

nagy márton (Array)
Nagy Márton elárulta, mi kell a magyar euróhoz
A jegybank alelnöke négy pontban foglalta össze, mit kell elérnie az országnak, hogy csatlakozhasson az euróövezethez.

Wolfgang Schäuble szerint Európa politikai integrációja messze a legjobb út az emberi együttélés és a békés világ ideájának valóra váltása felé, és ehhez szükséges Európa gazdasági integrációja is, a gazdasági integrációhoz pedig szükség van egy közös valutára.

A német pénzügyminiszter – aki a tervek szerint az új összetételű német szövetségi parlament, a Bundestag elnöke lesz – kijelentette, hogy a legfontosabb feladat most a kockázatok csökkentése, mert e kockázatok még mindig túl magasak; elég csak megnézni sok EU-tagállam bankrendszerének mérleghelyzetét.

Schäuble szerint biztosítani kell, hogy az euróövezet kellő mértékben ellenállóképes legyen, ha újabb gazdasági válsággal lenne kénytelen szembenézni, mivel a gazdasági helyzet nem lesz mindig olyan jó, mint most.

A veterán német politikus nevek említése nélkül hozzátette: mindeközben meg kell védeni az EU-tagállamok lakóit „azoktól a demagógoktól”, akik azt mondják nekik, hogy Európa „túl sokba kerül”.

A britek megmutatták nekünk, hogy ez mekkora ostobaság – mondta a német pénzügyminiszter a brit EU-tagságról tartott népszavazás kampányában elhangzott Brexit-párti érvekre utalva.

A tavaly júniusi referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az EU-ból.
A népszavazás kampányában a jelenlegi brit külügyminiszter, Boris Johnson által vezetett Brexit-tábor egyik központi érve az volt, hogy Nagy-Britanniának heti 350 millió fontba (120 milliárd forintba) kerül az EU-tagság, és ezt a pénzt inkább a brit állami egészségügyi ellátórendszerre kellene költeni. Ez az állítás azonban már a kampányidőszakban támadások kereszttüzébe került, és Johnsont az utóbbi időben ismét éles bírálatok érték, mivel néhány hete egy újságcikkben felelevenítette ezt az érvet.

Johnson cikkének megjelentése után a brit statisztikai hivatal független felügyeleti hatóságának vezetője nyílt levélben nevezte „hivatalos statisztikai adatokkal elkövetett visszaélésnek” a brit EU-tagság heti 350 millió fontos költségéről szóló állítást.

Kiemelt kép: Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter (kerekesszékben) a 75. születésnapja alkalmából tartott ünnepségen vesz részt a felesége, Ingeborg Schäuble (j), valamint Angela Merkel német kancellár (b2) és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (b) társaságában a Baden-Württemberg tartománybeli Offenburgban 2017. szeptember 18-án. (MTI/EPA/Daniel Kopatsch)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.