Pénzügy
PRAGUE, CZECH REPUBLIC - OCTOBER 08:  Andrej Babis, Slovak-born billionaire, Czech finance minister and leader of the ANO movement watches voting results during the second day of the Czech regional and senate elections at election headquarter on October 8, 2016 in Prague, Czech Republic. Polling stations opened in Czech Republic for two-day regional elections in a total of 13 regions and for variation of one third of senate members accros the country.  (Photo by Matej Divizna/Getty Images)

Nem híve az euró bevezetésének a cseh pénzügyminiszter

24.hu
24.hu

2016. 10. 14. 14:27

Korábban a témában:

Bizonyosan nem vagyok híve az euróövezetnek. Kedden Luxemburgban részt vettem a pénzügyminiszterek tanácskozásán, ahol látható volt, milyen problémákkal küszködik az euróövezet – jelentette ki Andrej Babis, akinek szavait a pénteki Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap idézte.

A tekintélyes újság szerint Babis elsősorban attól tart, hogy az euróövezetbe való belépés után Csehországnak is segítenie kellene a problémákkal küszködő euróövezeti államokat, illetve bankjaikat. A pénzügyminiszter ugyanakkor elismeri, hogy az euró bevezetése a cseh vállalatok számára hasznos lehetne. A cseh gazdasági kamara szerint a csehországi vállalatok többsége támogatja az euró bevezetését.

Gazdasági és politikai szempontok

A Hospodárské Noviny elemzésében rámutat, hogy Andrej Babis kizárólag a gazdasági szempontok alapján értékeli az euró esetleges bevezetését, holott a kérdésnek komoly politikai vetületei is vannak. Csehország az euró bevezetése nélkül veszíthet politikai súlyából Európában – szögezte le a lap gazdasági és pénzügyi elemzőkre hivatkozva. Ezt a véleményt osztja Miroslav Kalousek, volt pénzügyminiszter, az ellenzéki TOP 19 párt elnöke is.

Csehország lényegében teljesíti az euró bevezetésének a maastrichti feltételeit, de céldátumot a kormány eddig még nem tűzött ki. A kérdésben a cseh politika rendkívül óvatos, és Milos Zeman államfő is azt tartja, hogy a belépést nem szabad elsietni, szerinte Csehországnak csak azután kellene csatlakoznia az euróövezethez, miután a jelenleg problémák megoldódtak.

A Hospodárské Noviny azt írja, hogy a vállalkozói szféra nagyobbik része igyekszik nyomást gyakorolni a kormányzatra az euró bevezetésének a meggyorsítása érdekében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.