Pénzügy

Nem híve az euró bevezetésének a cseh pénzügyminiszter

Bizonyosan nem vagyok híve az euróövezetnek. Kedden Luxemburgban részt vettem a pénzügyminiszterek tanácskozásán, ahol látható volt, milyen problémákkal küszködik az euróövezet – jelentette ki Andrej Babis, akinek szavait a pénteki Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap idézte.

A tekintélyes újság szerint Babis elsősorban attól tart, hogy az euróövezetbe való belépés után Csehországnak is segítenie kellene a problémákkal küszködő euróövezeti államokat, illetve bankjaikat. A pénzügyminiszter ugyanakkor elismeri, hogy az euró bevezetése a cseh vállalatok számára hasznos lehetne. A cseh gazdasági kamara szerint a csehországi vállalatok többsége támogatja az euró bevezetését.

Gazdasági és politikai szempontok

A Hospodárské Noviny elemzésében rámutat, hogy Andrej Babis kizárólag a gazdasági szempontok alapján értékeli az euró esetleges bevezetését, holott a kérdésnek komoly politikai vetületei is vannak. Csehország az euró bevezetése nélkül veszíthet politikai súlyából Európában – szögezte le a lap gazdasági és pénzügyi elemzőkre hivatkozva. Ezt a véleményt osztja Miroslav Kalousek, volt pénzügyminiszter, az ellenzéki TOP 19 párt elnöke is.

Csehország lényegében teljesíti az euró bevezetésének a maastrichti feltételeit, de céldátumot a kormány eddig még nem tűzött ki. A kérdésben a cseh politika rendkívül óvatos, és Milos Zeman államfő is azt tartja, hogy a belépést nem szabad elsietni, szerinte Csehországnak csak azután kellene csatlakoznia az euróövezethez, miután a jelenleg problémák megoldódtak.

A Hospodárské Noviny azt írja, hogy a vállalkozói szféra nagyobbik része igyekszik nyomást gyakorolni a kormányzatra az euró bevezetésének a meggyorsítása érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik