Belföld

Rogán: az euróval rosszul járna az ország

A Fidesz-frakcióvezető szerint 2020-ra teljesülhetnek az euró bevezetésének feltételei, de ezt akkor érdemes lesz majd megfontolni, mert az ország rosszul járna, ha az eurót választaná a forint helyett.

A politikus erről hétfőn nyilatkozott újságíróknak, miután egy, a Magyar Hírlapban megjelent interjúban arról beszélt, hogy reálisan 2018 és 2020 között kerülhet a magyar gazdaság, a magyar állam abba a helyzetbe, hogy dönthessen arról, bevezeti-e az eurót.

A tájékoztatón is megerősítette: inkább 2020-at említve lehetséges dátumként. Rogán Antal személyes meggyőződése szerint Magyarországnak nem szabad bevezetnie az eurót, mert azzal inkább rosszul járna, mivel már a közös pénzt használó közép-európai országok sem jártak vele egyértelműen jól. Példaként Szlovénia gazdaságát említette, amely szerinte komoly bajba került, Szlovákiában pedig magas áremelkedés kísérte az euró bevezetését.

A frakcióvezető szerint csak megfontolt döntést szabad hozni az ügyben, mivel a közös pénz bevezetése alaptörvény-módosítást is igényelne, hiszen az alkotmány ma kimondja: Magyarország fizetőeszköze a forint.

“Hogy ezt milyen formában kell meghozni, elég-e hozzá a parlament vagy esetleg egy népszavazás, ezt szerintem akkor kell megfontolni, hogy ha odaérkezünk, 2020 még odébb van” – fogalmazott Rogán Antal, aki szerint addig az a legfontosabb, hogy Magyarországon a következő években is alacsony legyen a költségvetési hiány, és tartsák a gazdasági növekedést.

A svájci frankban eladósodott autóhitelesek ügyében arra hívta fel a figyelmet, hogy a bankok elszámoltatása rájuk is vonatkozik, így májusban náluk is “pénz áll a házhoz”. Reméli, ez önmagában elég segítség lesz ahhoz, hogy a mostani árfolyam-növekedés hatásait jelentősen kompenzálja. Rogán Antal más lépést nem lát szükségesnek a következő időszakban, de konzultációra szerinte szükség van a bankok és az autóhitelesek között.

A frakcióvezető, a gazdasági bizottság elnöke megerősítette egyúttal azt is, hogy az érdekképviseleteket kérdezné arról, miért nem jelentkezik a termékek árában a benzinárcsökkenés. Elmondta, azt szeretné szorgalmazni náluk, ajánlják a tagjaiknak – például a pékségeknek -, hogy fontolják meg az árcsökkentést.

Azzal kapcsolatban, hogy hétfőn érkezett Budapestre Colleen Bradley Bell, az új amerikai nagykövet, Rogán Antal azt mondta: tisztelettel várják az új nagykövetet, és remélik, hogy személyében a magyarok jó barátja érkezik Magyarországra. Bízik abban is – folytatta -, a következő hetekben lesz mód az esetlegesen problémás kérdések áttekintésére, mert Magyarország abban érdekelt, hogy jó viszonyt ápoljon az Egyesült Államokkal mint az egyik legrégebbi szövetségesével. Szerinte ebben segítséget jelent, hogy végre nagykövet, nem pedig ügyvivő vezeti a követséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik