Pénzügy

Kevesebben szeretnének eurót

euró (Array)
euró (Array)

Enyhén csökkent az euró támogatottsága az övezeten kívüli tagállamokban.

Az Európai Unió euróövezeten kívüli hét tagállamából négyben a lakosság többsége pártolja a közös valuta bevezetését, de a támogatók aránya enyhén csökkent és nagy szóródást mutat az egyes országok között – mutatja az unió Eurobarometer programja keretében végzett közvélemény-kutatás.

A pénteken közzétett, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Magyarországon, Svédországban és Romániában végzett felmérés azt jelzi, hogy a hét ország lakosságának szűk relatív többsége továbbra is támogatja az euró bevezetését, de arányuk 49 százalékra csökkent a tavalyi 52 százalékról. Ugyanakkor a megkérdezettek 48 százaléka nem támogatja az euróövezethez való csatlakozást.

Magyarországon is kevesebben támogatnák

Az egyes országok közt rendkívül nagyok az eltérések. Míg Romániában a válaszadók 68 százaléka, Bulgáriában 55 százaléka és Horvátországban 53 százaléka az euró mellett foglalt állást, Csehországban a megkérdezettek 70 százaléka, Svédországban 66 százaléka, Lengyelországban pedig 53 százaléka az eurózónához való csatlakozás ellen volt. Magyarországon a támogatók aránya a tavalyi 64 százalékról 60 százalékra csökkent.

A felmérés nem terjedt ki Nagy-Britanniára és Dániára, amelyek eleve a kívülmaradást választották.

Előnyös lehet, vagy nem?

A vizsgált hét országban a megkérdezettek átlagosan 51 százaléka úgy véli, hogy a már az euróövezethez tartozó országok számára előnyös a közös valuta, 53 százalékuk szerint viszont saját országuk számára hátrányokkal járna a csatlakozás. Előnyökre számít 54 százalék Romániában és 50 százalék Magyarországon, de mindössze 26 százalék Csehországban.
A megkérdezettek átlagosan 79 százaléka úgy látta, hogy országa még nem készült fel a csatlakozásra. A legmagasabb (86 százalék) Lengyelországban volt az arányuk, a legalacsonyabb (69 százalék) pedig Romániában. Magyarországon 79 százalék vélte így.

Az Eurobarometer felmérése 7000 ember telefonos megkérdezésével április 20. és április 22. között készült.

Az Eurobarometer az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága által rendszeresen közölt, különféle témákban végzett közvélemény-kutatások összefoglaló neve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik