Pénzügy

A magyarok fele egy hétre sem tud elmenni nyaralni

Az Eurostat friss, tavalyi évre vonatkozó adatai szerint az EU-s tagországok állampolgárainak mintegy 33 százaléka nem tudja megengedni magának, hogy egy hétre elmenjen valahová nyaralni. Talán nem meglepő módon ez az arány magasabb, majdnem 35% a gyermekes családok, és alacsonyabb, 31,3% a gyermekek nélküli családok esetében – írja a Portfolio.hu.

Valószínűleg azon sem lepődünk meg sokan, hogy a tagországok között Svédország, Luxemburg és Dánia állampolgárai tudják leginkább kigazdálkodni az egyhetes nyaralást, de rajtuk kívül a finnek, az osztrákok és a hollandok sem panaszkodhatnak.

Ezzel szemben Romániában vagy Horvátországban 10-ből 6 ember nem tud megengedni magának egy hét napos kiruccanást, Romániában egyébként a legmagasabb az arány 66,6 százalékkal.

Magyarország Ciprussal, Görögországgal és Bulgáriával van egy szinten ebben az összevetésben: nálunk az emberek felének nincs pénze arra, hogy egy egyhetes nyaralást kifizessen.

Viszont ha időben visszatekintünk, van egy jó hír is. 5 év alatt 15,6 százalékponttal javult a helyzet, vagyis ennyivel kevesebben lettek azok a magyarok, akiknek anyagilag gondot jelent a nyaralás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik