Belföld

A magyarok fele megy idén nyaralni

24.hu
24.hu

2017. 06. 20. 06:16

Mind a belföldi, mind a külföldi úti célok között első helyen szerepelnek a “vizes” helyek: tavak, tengerek vagy fürdőhelyek, ám a nyaralást erősen befolyásolja az anyagi helyzet is – írja a keddi Magyar Hírlap a GfK piackutató intézet adataira hivatkozva.

Az idei nyaralási terveket vizsgáló ezerfős, országos reprezentatív felmérés szerint a magyar lakosság kicsivel több mint fele (54 százalék) tervez utazást idén nyáron, közülük a legtöbben (32 százalék) belföldi úti célban gondolkodnak. A nyaralók tíz százaléka külföldre készül, emellett 12 százalék bel- és külföldi utazást is beiktat a nyári szabadságába.

A nyaralás tervezését számos tényező befolyásolja, ilyen például az életkor. Az ötven évnél idősebbek körében már többségben vannak a nyaralást nem tervezők.

A 20-29 évesek jellemzően külföldre utaznak, velük ellentétben a 40-49 évesek szívesebben pihennek a határokon belül.

Csak belföldi utazást az átlagnál nagyobb arányban terveznek a négy- vagy többfős háztartásokban élők (43 százalék) és a legalább két gyermeket nevelő családok (55 százalék).

A felmérés szerint a legkívánatosabb hazai úti cél idén is a magyar tenger: a belföldi utazást tervezők 46 százaléka a Balatonnál pihenne, közülük is leginkább a 15-19 éves korosztály (61 százalék), valamint a négy- vagy többfős családban élők (56 százalék) terveznek itt nyaralást. A külföldre utazók tudatosabbak: tízből kilencen már a tavasszal lefixálták úti céljukat.

Az idén külföldi nyaralást tervezők körében Horvátország a favorit, az utazók 24 százaléka választja délnyugati szomszédunkat.

  • Görögország,
  • Erdély,
  • Olaszország,
  • Spanyolország,
  • Németország és
  • Ausztria is

az előnyben részesített országok között szerepel. A határokon kívüli utazás esetében a repülő egyértelmű vetélytársává válik a gépkocsinak.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.