Pénzügy

Orbán főkincstárnoka vállalkozóként 300 milliót keresett az államon

Szivek Norbert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetője, az állam kincstárnoka. Állami hivatalában bizonyára szépen keres, de úgy tűnik ez sem elég neki, mert egyik vállalkozása háromszázmillió forintot kaszált egy olyan részvénycsomagon, amit az államon keresztül a magánnyugdíjalapból szerzett, miközben az ügyleten a magyar állam százmilliókat bukott – írta a 444.hu.

A lap terjedelmes írásban számol be arról, hogy Szivek Norbert, a svájci lakcímmel is rendelkező, Fidesz-közeli üzletember hatalmasat kaszált a nyugdíjalapok Enefi-részvényeinek eladásán. A részvények hivatalosan az MNV által felügyelt állami céghez, a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt.-hez, azaz a NESZG-hez kerültek, és a NESZG adta el a pakettet 2014 nyarán a Szivek-féle cégnek, a CRH Investnek. Az Enefi tulajdonrészének 12,4 százalékát jelentő részvénycsomagért összesen 330 millió forintot kapott az állam.

A könyv szerinti érték alatt elvileg nem is lehetett volna értékesíteni az állami részvénycsomagot Sziveknek, aki ezzel nagy üzletet csinált.További részletek a lapban olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik