Pénzügy

Mutatjuk, mi vár az árfolyamgátasokra

arfolyamgat(960x640)(3).jpg (árfolyamgát, )
arfolyamgat(960x640)(3).jpg (árfolyamgát, )
Mintegy 200 ezren vannak, akiknek a következő években szűnik meg a törlesztőrészlet rögzítése, és nem igen tudják, hogy mire számítsanak.

A Bankmonitor becslése szerint az érintettek harmadának nincs félnivalója, a többségnek viszont elkerülhetetlen a havi kiadások emelkedése. Sőt, körülbelül minden ötödik hiteles futamidejét legalább 1,5 évvel meghosszabbítják. Ezért is érdemes elgondolkozni a hitelkiváltáson, mert több százezer forintot spórolhatunk meg.

Tízezrek számára elkerülhetetlen a futamidő hosszabbítása

Készítettek egy saját modellt azért, hogy megbecsülhessük, mi történik azokkal a volt árfolyamgátasokkal, akikre a várakozások szerint akár a törlesztőrészlet 15 százalékos emelése mellett a hitel futamidejének meghosszabbítása vár. Igaz nagyon eltérőek tudnak lenni az egyes élethelyzetek, viszont a számítások jó iránymutatásul szolgálhatnak arra, hogy mennyire súlyos a helyzet.

A számításokhoz az alábbi feltételekkel éltek:

  • Az árfolyamgátba való belépésnél három különböző esetet néztek meg, attól függően, hogy 2012-2014 között mely hónapokban volt az legnagyobb érdeklődés az árfolyamgát iránt.
  • Forintosítás előtt a gyűjtőszámlával együtt 8 millió forint tőketartozást vettek volt svájci frank alapon, a hitel hátralévő futamideje 8 év volt, a kamatozása 5,9%.
  • A forintosítás után a tartozás 0-25% közötti mértékben csökkent, a kamatozás 4,9 százalékra (2,8 százalékkal a 3 havi BUBOR felett), majd fokozatosan csökkent a referenciakamat esésével együtt a mai 3 százalékra

Aztán összepárosították az eredményeket a jegybank statisztikáival, és az alábbi következtetéseket vonták le:

  • Minél később lépett be valaki be az árfolyamgátba, és minél tovább maradt 2015. januárja után a rendszerben, annál kedvezőtlenebb lesz a helyzete az 5 évet követően.
  • Minél kisebb visszatérítést kapott az elszámoláskor a tőkére vetítve, annál nagyobb áldozatot jelent az árfolyamgátban maradás a forintosítást követően.
  • Körülbelül minden ötödik hiteles számára nem lesz elegendő a törlesztőrészlet megemelése. Számításaik szerint az eredeti futamidő 17-28 hónappal emelkedhet meg.
  • Az árfolyamgátasok bő 40 százaléka számára változó mértékben nő a törlesztő. Aki kisebb visszatérítést kapott, annak 1 év felett nőhet a futamideje, míg a szerencsésebbek 12-13 százalékos törlesztőrészlet-emelést kaphatnak.
  • Várhatóan lesz a volt árfolyamgátasoknak egy nagyobb része (körülbelül a harmada), akik a számításaik szerint a 60 hónap lejárta után sem fognak többet fizetni, sőt előfordulhat, hogy kevesebbet (ezért is éri meg minél korábban kilépni belőle).

Végkövetkeztetésük, hogy a korábbi árfolyamgátasok nagyobb részének (kétharmadának) nőni fognak a terhei a következő években. Ez utóbbi csoportból ráadásul egy jelentősebb réteg azt fogja tapasztalni, hogy a hitele futamidejét a bank meghosszabbítja, a törlesztőrészlet 15 százalékos megemelése mellett. És tegyük hozzá, hogy ennél sokkal rosszabb is lehetne a helyzet, ha nem esett volna le a hitel referenciakamata, a BUBOR ilyen alacsony szintre.

Nagyobb arányban a nyár folyamán fognak megemelkedni a lakáshitelesek terhei, ekkor érdemes megnézni, hogy milyen kondíciókkal lehet kiváltani a jelzáloghitelt. A Bankmonitor kalkulátora szerint találhatunk olyan hitelt, ami:

  • Azonos kamatperiódus (3 hónap) mellett alacsonyabb törlesztőrészletet ad.
  • Hosszabb kamatperiódus (például 3-5 év), vagyis nagyobb kiszámíthatóság mellett ad ugyanakkora törlesztőrészletet.
  • Rövidebb hátralévő futamidő mellett érhető el és ugyanakkora törlesztőrészletet kell fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik