Pénzügy

Az MNB visszavonta a Colombus Global Alapkezelő engedélyét

Az MNB visszavonta a Colombus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési alapkezelésre vonatkozó tevékenységi engedélyét.

Az intézkedés oka, hogy a társaság jogszabálysértő módon nem tudott megfelelni az ellenőrizhetőség követelményének, ennek keretében nem tudott hiteles adatokat szolgáltatni a nettó eszközérték-számítási, befektetési döntéshozatali, kockázatkezelési és likviditáskezelési tevékenységre vonatkozóan, s emellett hiányzott a portfólió-nyilvántartási rendszere is.

A Colombus Global Alapkezelő – a hazai alapkezelési gyakorlattól jelentősen eltérő – tevékenysége kizárólag harmadik országbeli (British Virgin Islands) nem saját kibocsátású alapokkal kapcsolatos befektetési alapkezelési tevékenységre terjedt ki.

Ezen túlmenően az alapkezelő sem hazai, sem az Európai Unió (EU) más tagállamban, sem pedig harmadik országban bejegyzett saját kibocsátású alap kapcsán nem végzett befektetési alapkezelési tevékenységet.

A jegybank 2016. augusztus 24-től korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálatot folytatott a Colombus Global Alapkezelőnél, amely elsősorban arra irányult, hogy az alapkezelő tevékenysége során teljesíti-e a kollektív befektetési formákról és kezelőikről szóló törvényben (Kbftv.) előírt rendelkezéseket, különösen az MNB felügyeleti feladatainak ellátása szempontjából kiemelt jelentőségű ellenőrizhetőség követelményét.

A vonatkozó magyar jogszabályi előírások szerint a tevékenységi engedély visszavonását követően az alapkezelő által kezelt alapok megszűnési eljárását is meg kell indítani. Tekintettel azonban arra, hogy a Colombus Global Alapkezelő által kezelt részalapok harmadik országbeli (British Virgin Islands), nem saját kibocsátású alapok, azok további sorsa vonatkozásában a British Virgin Islands-en hatályos jogszabályi rendelkezések bírnak relevanciával.

A Colombus Global Alapkezelő a tőkepiac egészéhez mérten viszonylag csekély súllyal rendelkezett, figyelemmel arra, hogy az általa kezelt részalapokba tartozó eszközök értéke mintegy 6,6 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik