Pénzügy

Matolcsyék visszavonták a Globeserv Alapkezelő engedélyét

24.hu
24.hu

2017. 04. 11. 11:31

Az MNB kedden közzétett, és 2017. március 23. napján jogerőssé vált határozatában visszavonta a Globeserv Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési alapkezelésre vonatkozó tevékenységi engedélyét. Az intézkedés oka, hogy a társaság – amelynek piaci súlya csekély volt – az MNB felszólítása ellenére nem tett eleget határidőben szavatoló tőke-feltöltési kötelezettségének.
Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden publikált, és az MNB-hez visszaérkezett tértivevény, valamint a Magyar Posta Zrt. által kiállított igazolás szerint a Globeserv Befektetési Alapkezelő Zrt. (Globeserv Alapkezelő) meghatalmazottja által 2017. március 23. napján kézhez vett, tehát azon a napon jogerőssé vált határozatában visszavonta a Globeserv Alapkezelő befektetési alapkezelésre és a kapcsolódó kiegészítő tevékenységekre vonatkozó tevékenységi engedélyét.

Az intézkedésre azt követően került sor, hogy a jegybank – a korábbi felügyeleti döntéseit követően – 2016. december 2-án kelt határozatában felszólította a Globeserv Alapkezelőt, hogy az ott rögzített határidőn belül, azt követően pedig működése során mindenkor feleljen meg a szavatoló tőkekövetelményre vonatkozó jogszabályi előírásoknak, ennek keretében a likvid vagy azonnal készpénzre váltható eszközökbe fektetett szavatoló tőkéjét töltse fel a jogszabályban meghatározott szintre.

Az MNB a Globeserv Alapkezelő felett gyakorolt folyamatos felügyelet során ugyanakkor megállapította, hogy az alapkezelő a fenti határozatban előírt (és az alapkezelő kérelmére meghosszabbított) határidőben nem tett eleget a szavatoló tőke-feltöltési kötelezettségének. A jegybank a befektetési alapkezelőkről szóló törvény előírásai alapján ezért hivatalból visszavonta a Globeserv Alapkezelő tevékenységi engedélyét.

A vonatkozó jogszabályi előírások szerint a tevékenységi engedély visszavonását követően az alapkezelő által kezelt alapok megszűnési eljárását is meg kell indítani. Az eljárást a letétkezelő folytatja le, s ennek keretében a befektetési alap vagyonába tartozó eszközöket értékesíti. Az ily módon befolyt ellenértékből – a tartozások és egyéb kötelezettségek levonását követően – fennmaradó tőke a befektetőket befektetési jegyeik értékének arányában illeti meg.

A Globeserv Alapkezelő a tőkepiac egészéhez mérten csekély súllyal – a piaci értékre vetítve 0,002 százalék részesedéssel – rendelkezett, figyelemmel arra, hogy az általa kezelt alapokba tartozó eszközök értéke 175,9 millió forint.

A Globeserv tavaly márciusban 30 millió forintos bírságot kapott az MNB-től.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Röszke, 2015. szeptember 15.
A határzárként használt vasúti vagon a magyar-szerb határon, Röszke térségében 2015. szeptember 15-én. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.