Pénzügy

Viszik a lakáshiteleket és a CSOK-ot

Két számjegyű növekedést vár a legfontosabb lakossági hitelpiacokon a K&H. A bank szerint tavaly megtörtént a hitelezési fordulat, az idén pedig jelentős növekedés várható. A bővüléshez a nettó reálbérek növekedése, az alacsony kamatkörnyezet és a lakáspiac élénkülése egyaránt hozzájárulhat.

Előrejelzésüket 2017-re a bank lakossági értékesítési igazgatója, Rajna Gábor így foglalta össze: a jelzálog-hitelezésnél 14 százalékos, a személyi kölcsönöknél pedig 15 százalékos növekedést várunk éves összevetésben.

A szakember szerint a jelzáloghitel-piac nagysága az idén 600 milliárd forintra rúghat, a személyi kölcsönök piaca elérheti a 240 milliárd forintot, a CSOK-igénylések pedig megközelíthetik a 90 milliárd forintot.

A várható növekedésre vonatkozó előrejelzést az év elején elért eredmények is alátámasztják. A banknál 2017 első hónapjában a jelzáloghitel-igénylők száma 60 százalékkal nőtt éves összevetésben, a folyósított jelzáloghitelek összege pedig 69 százalékkal emelkedett.

A pénzintézetnél a folyósított jelzáloghitelek döntő többsége, 98 százaléka lakáscélú hitel. A lakáshitelezésről Rajna Gábor azt is elmondta, hogy az ügyfelek többsége, 62 százaléka, 1 éves kamatperiódusú hitelt választ, ugyanakkor egyre többen választják a hosszabb távon fix hiteleket, 32 százalékuk voksol az egy évnél hosszabb kamatperiódusú hitelekre.

A fogyasztóbarát hitel és a CSOK is segíthet a fellendülésben

Rajna Gábor szerint a lakáshitelezésre hatással lehet a Magyar Nemzeti Bank új kezdeményezése, amelynek eredményeként az alacsony kamatfelárral elérhető, ezáltal olcsó lakáshitelek fogyasztóbarát minősítést kaphatnak. Ez pedig fokozhatja a bankok közötti verseny is.

A bank szerint a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) egyre jelentősebb szerepet játszik a lakáshitel- és a lakáspiacon egyaránt. A tavaly januárban elindított támogatási rendszer keretében idén január végéig a banknál az igényelt támogatások összege elérte a 9,9 milliárd forintot. Ez több mint 3600 igénylést jelent, az igényelt támogatások átlagos összege pedig 2,7 millió forint. A 10 millió forintos vissza nem térítendő CSOK-támogatás 3,8 milliárd forintot tett ki, az igényelt áfatámogatások összege pedig meghaladta a 1,9 milliárd forintot.

A támogatások mellé  összesen 20 milliárd forint összegben igényeltek hitelt az ügyfelek, tehát a támogatást igénylő ügyfelek többsége, 73 százaléka, hitelt is kért a támogatás mellé. A támogatás mellé igényelt hitelek átlagösszege 7,5 millió forint volt. Az ügyfelek többsége – 62 százaléka – még mindig használt lakás vásárlásához igényli a támogatást, míg 31 százalékuk kérte lakásépítési célra, és mindössze 5 százalékuk igényelte új ingatlan vásárláshoz.

Várakozásaik szerint a CSOK-igénylések száma elérheti idén is a 30 ezret, ami a jelenlegi átlagos összegekkel számolva megközelítheti a 90 milliárd forintot.

Vannak fékek a rendszerben

Bár a fontos lakossági hitelszegmensekben két számjegyű növekedést vár a bank, ennek ellenére szakértőik nem tartanak attól, hogy túlzottan eladósodnának a háztartások.

Egyrészt a lakosság a válság miatt sokkal óvatosabb lett, emellett fékek is vannak a rendszerben. A jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó korlátozás nem engedi, hogy egy-egy háztartás túlzottan kifeszítse a családi büdzsét – fogalmazott Rajna Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik