Pénzügy
Happy Couple Dream New Home

Viszik a lakáshiteleket és a CSOK-ot

24.hu
24.hu

2017. 03. 22. 11:39

Emelkedő pályán marad a lakossági hitelezés 2017-ben. A K&H előrejelzése szerint a jelzálog-hitelezésben 14 százalékos növekedés várható, a személyi kölcsönöknél pedig 15 százalékos bővülés lehet reális. A jelzáloghitel-piac nagysága 600 milliárd forintra rúghat, míg a személyi kölcsönök piaca elérheti a 240 milliárd forintot, a CSOK-igénylések pedig megközelíthetik a 90 milliárd forintot. A bank szakértői szerint túlzott eladósodástól azonban nem kell tartani.
Korábban a témában:

Két számjegyű növekedést vár a legfontosabb lakossági hitelpiacokon a K&H. A bank szerint tavaly megtörtént a hitelezési fordulat, az idén pedig jelentős növekedés várható. A bővüléshez a nettó reálbérek növekedése, az alacsony kamatkörnyezet és a lakáspiac élénkülése egyaránt hozzájárulhat.

Előrejelzésüket 2017-re a bank lakossági értékesítési igazgatója, Rajna Gábor így foglalta össze: a jelzálog-hitelezésnél 14 százalékos, a személyi kölcsönöknél pedig 15 százalékos növekedést várunk éves összevetésben.

A szakember szerint a jelzáloghitel-piac nagysága az idén 600 milliárd forintra rúghat, a személyi kölcsönök piaca elérheti a 240 milliárd forintot, a CSOK-igénylések pedig megközelíthetik a 90 milliárd forintot.

A várható növekedésre vonatkozó előrejelzést az év elején elért eredmények is alátámasztják. A banknál 2017 első hónapjában a jelzáloghitel-igénylők száma 60 százalékkal nőtt éves összevetésben, a folyósított jelzáloghitelek összege pedig 69 százalékkal emelkedett.

A pénzintézetnél a folyósított jelzáloghitelek döntő többsége, 98 százaléka lakáscélú hitel. A lakáshitelezésről Rajna Gábor azt is elmondta, hogy az ügyfelek többsége, 62 százaléka, 1 éves kamatperiódusú hitelt választ, ugyanakkor egyre többen választják a hosszabb távon fix hiteleket, 32 százalékuk voksol az egy évnél hosszabb kamatperiódusú hitelekre.

A fogyasztóbarát hitel és a CSOK is segíthet a fellendülésben

Rajna Gábor szerint a lakáshitelezésre hatással lehet a Magyar Nemzeti Bank új kezdeményezése, amelynek eredményeként az alacsony kamatfelárral elérhető, ezáltal olcsó lakáshitelek fogyasztóbarát minősítést kaphatnak. Ez pedig fokozhatja a bankok közötti verseny is.

A bank szerint a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) egyre jelentősebb szerepet játszik a lakáshitel- és a lakáspiacon egyaránt. A tavaly januárban elindított támogatási rendszer keretében idén január végéig a banknál az igényelt támogatások összege elérte a 9,9 milliárd forintot. Ez több mint 3600 igénylést jelent, az igényelt támogatások átlagos összege pedig 2,7 millió forint. A 10 millió forintos vissza nem térítendő CSOK-támogatás 3,8 milliárd forintot tett ki, az igényelt áfatámogatások összege pedig meghaladta a 1,9 milliárd forintot.

A támogatások mellé  összesen 20 milliárd forint összegben igényeltek hitelt az ügyfelek, tehát a támogatást igénylő ügyfelek többsége, 73 százaléka, hitelt is kért a támogatás mellé. A támogatás mellé igényelt hitelek átlagösszege 7,5 millió forint volt. Az ügyfelek többsége – 62 százaléka – még mindig használt lakás vásárlásához igényli a támogatást, míg 31 százalékuk kérte lakásépítési célra, és mindössze 5 százalékuk igényelte új ingatlan vásárláshoz.

Várakozásaik szerint a CSOK-igénylések száma elérheti idén is a 30 ezret, ami a jelenlegi átlagos összegekkel számolva megközelítheti a 90 milliárd forintot.

Vannak fékek a rendszerben

Bár a fontos lakossági hitelszegmensekben két számjegyű növekedést vár a bank, ennek ellenére szakértőik nem tartanak attól, hogy túlzottan eladósodnának a háztartások.

Egyrészt a lakosság a válság miatt sokkal óvatosabb lett, emellett fékek is vannak a rendszerben. A jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó korlátozás nem engedi, hogy egy-egy háztartás túlzottan kifeszítse a családi büdzsét – fogalmazott Rajna Gábor.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.