Pénzügy

Az MNB nekimenne a drága magyar lakáshiteleknek

A Magyar Nemzeti Bank új szabályozást akar bevezetni a lakáshitel-piacon, amelynek részeként ősztől megjelenne a „fogyasztóbarát hitel” kategóriája, ami a kamatszint csökkentését és a hiteltermékek egyszerűsödését hozhatja magával. Mint a jegybank közleménye írja, az átlagos magyar kamatfelár nemzetközi összehasonlításban is magas, míg a hitelkiváltások száma nagyon alacsony.

Azaz drága hiteleink vannak, amelyeket nem tudunk olcsóbbal kiváltani.A kamatfelár nagyjából a bank nyereségét jelenti egy hitelen. A bank a kockázatoktól teszi függővé, hogy mekkora kamatfelárral hajlandó hitelt nyújtani. Jelenleg Németországban például akár 30 százalékkal, vagyis 20 ezer forinttal alacsonyabb havi törlesztő-részletet kell fizetnie ugyanazért a hitelért, mint egy magyarnak.

Minősítéssel küzdenének a drágaság ellen

Az MNB honlapján található közlemény szerint a fogyasztóbarát hitel nem egy új hiteltermék vagy törvényben szabályozott új előírás lenne, hanem egy minősítés, amelyet csak a feltételeknek megfelelő banki lakáshitel-termékek nyerhetnek el. Vagyis a bankok pályázhatnának az MNB-nél az egyes termékeikkel, és ha megfelelnek a feltételeknek, megkapják a minősítést, és az ezt tanúsító logó használatát.

A minősítést csak könnyen érthető és összehasonlítható, egyszerű ügyintézés mellett felvehető, rejtett költségeket és árukapcsolásokat nem tartalmazó lakáshitel-termékek kaphatják meg. A következő két hónapban fogják tisztázni a piaci szereplőkkel a részletes feltételeket – írta az MNB.

„Fogyasztó barátnak” az MNB szerint a hitel nevezhető, amely:

  • legalább 3 évig fix törlesztőrészlettel és
  • nem több, mint 30 éves futamidővel rendelkezik,
  • a kamatfelára pedig nem haladja meg a 2,5 százalékpontot.

A bankpiac 95 százalékát lefedő kínálat vizsgálata alapján a Bankmonitor úgy látja, hogy az 54-ből jelenleg mindössze hat hitel felel meg az MNB elvárásainak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik