Pénzügy

Olcsóbbá válhatnak a fix törlesztésű lakáshitelek

A jövőben átalakulhat a lakáshitelpiac azzal, hogy a jegybank “fogyasztóbarát”jelölést adna az olcsóbb lakáshiteleknek – állítja a Bankráció.hu. Bár a lakáshitel-felvevők körében egyre népszerűbbek a több évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek, a teljes hiteldíjmutatójukat nagyban meghatározó kamatfelár szintje nemzetközi összevetésben még így is magasnak számít. Emiatt döntött úgy a jegybank, bevezeti a lakáshitelekre a fogyasztóbarát jelölést. Ezt a minősítést azok kaphatják meg, amelyeknek alacsony a felára, ezért az olcsóbb lakáshitelek közé tartoznak.

Már most is vannak fogyasztóbarát lakáshitelek

Tulajdonképpen már most is vannak a piaci átlagnál olcsóbb, barátságos lakáshitelek. Ezek kiválasztásához csak alaposan meg kell nézni a kínálatot – kommentált Gergely Péter, a banki ajánlatok összehasonlításával foglalkozó portál hitelszakértője a cég friss elemzését ismertetve.

A portál március közepén több mint egy tucat bank 10 évig vagy annál hosszabb ideig fix törlesztőrészletet garantáló – 10 millió forintos és 20 éves futamidejű –  lakáshitelét hasonlította össze. A legolcsóbb ajánlatok teljes hiteldíjmutatója 5-5,5 százalék között mozgott, a legdrágábbaké pedig 8 százalék felett volt. A thm-ben látható különbség pedig a teljes visszafizetendő összegben is számottevő, akár 3-5 millió forintos összeget jelenthet.

Már most is megtalálható a legolcsóbb

Gergely Péter szerint, aki az online hitelkalkulátorok segítségével összeveti az ajánlatokat, az már most is megtalálhatja a legalacsonyabb havi törlesztést és teljes visszafizetendő összeget biztosító lakáshitelt.

Nagyon fontos, hogy ne csak a saját bankunktól kérjünk ajánlatot, mert szinte biztos, hogy nem ott kapjuk a legjobb ajánlatot. Másrészt mindenképpen nézzük át, hogy milyen kedvezményeket adnak az egyes bankok, mert ezek kihasználásával is csökkenthető a törlesztőrészlet. Akinek például lakásvásárlás miatt már most szüksége van lakáshitelre, annak nem feltétlenül kell várnia a fogyasztóbarát hitelekre, hiszen már most is vannak olyanok. Csak pár perces kereséssel ki kell választani az ajánlatok közül a legolcsóbbat – tette hozzá a szakértő.

A jegybank által tervezett fogyasztóbarát hitel minősítés piaci hatását csak később lehet értékelni. Az azonban már valószínűsíthető, hogy az adósoknak több szempontból is változást hozhat. A lépés nyomán olcsóbbá válhatnak a fix törlesztésű lakáshitelek – tette hozzá Gergely Péter. Szerinte a magyar bankpiacon egyelőre kevésbé népszerű hitelkiváltások számát is növelheti a lépés.

Fontos, hogy bármely banknál is igényelt lakáshitelt valaki, ha a futamidő során bármikor talál jobb ajánlatot, akkor – bár a hitelváltásnak lehetnek költségei – összességében azonban könnyen lehet, hogy menet közben érdemes bankot váltani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik