Pénzügy

Ha túl keveset fogyaszt, késhet a gázszámlája

Aggódott nyugdíjas érdi olvasónk, mert utoljára októberben kapott gázszámlát, ami egyben elszámolószámla is volt a szolgáltatást leadó Tigáztól, és azóta semmit. Vagyis az állami szolgáltató, a Főgáz nem jelentkezett még náluk a számla benyújtásával.

Viszont gázóra-leolvasás volt náluk az év elején – meg is kérdezte az embert, vajon miért nem kapnak számlát. A leolvasó annyit válaszolt, nem tudja. És hozzátette – másoktól is hallott ilyen panaszt.

Eddig kéthavonta jött a számla

Olvasónk családi házban lakik, átalánydíjasok, leginkább főzésre használják a gázt. A fűtéshez vegyes tüzelésű (fa és gáz) kazánjuk van, de többnyire fát használnak, mert az olcsóbb. Gázzal leginkább akkor tüzelnek, ha lebetegednek, és/vagy nem tudják megoldani a fa behordását. Mostanában (a leolvasás előtt is) többször volt erre példa, ezért több lesz a fogyasztásuk, meg a fizetendőjük is, mint eddig megszokták. Ezért is aggódott olvasónk.

Szomszédját (aki folyamatosan gázzal fűt) kérdezte – kiderült, ő kapott számlát. Olvasónk nem tudta mire vélni, ő miért nem. Korábban egyébként kéthavonta jött nekik a fizetnivaló. Most meg már három hónap is eltelt.

A panasszal az Első Nemzeti Közműszolgáltatóhoz (ENKSZ) fordultunk. Kérésükre (olvasónkkal egyeztetve) megadtuk a címet is, ahova nem ment még az új szolgáltatótól, a Főgáztól számla.

10 m3 alatt ritkábban küldik a számlát

Megtudtuk, hogy a korábban Tigáz ellátásban volt felhasználók részére az első számlákat 2016 novemberében bocsátották ki. Azonban az üzletszabályzatukban foglaltak alapján amennyiben a részszámla mennyisége nem éri el a 10 m3-t, úgy csak háromhavonta állítanak ki számlát. Vagyis nem kéthavonta, ahogy korábban a Tigáz küldte.

Kiderült még, hogy azoknak a felhasználóknak, akik a fentiek alapján ún. negyedéves elszámolásban vannak, a normál ügymenet szerint októberben kellett volna számlát kapniuk. Mivel azonban az adott hónapban még nem a FŐGÁZ számlázott nekik, így részükre az első számlát csak 2017. januárban állítják/állították ki.

Az ENKSZ még hozzátette: területi elhelyezkedéstől függetlenül minden érintett ügyfél részére elkészítik 2017. januárban a számlát, amelynek rendezésére szükséges esetén – egyedi kérés alapján – részletfizetést tudnak biztosítani. Vagyis ha olvasónk olyan összegű számlát kap, aminek a kifizetése nehézséget okozna neki, akkor kérhet segítséget.

Lehet kérni, hogy sűrűbben számlázzanak

A szolgáltató azt is írta a 24.hu-nak küldött válaszában, hogy amennyiben az ügyfél felhasználási szokásai változtak és a negyedéves számlázás nem felel meg neki, akkor szintén egyedi kérés alapján a havi részmennyiséget módosítják és a számlákat – ha a részmennyiség a 10 m3-t meghaladja – havonta küldik meg.

A részszámla-mennyiség módosítására ügyfélszolgálati elérhetőségeiken biztosítanak lehetőséget.

Olvasónkat erről is tájékoztattuk. És azt olvasta már, hogy akadozik a rezsicsökkentés lendülete, bajban vannak az emberek?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik