Gazdaság

Akadozik a rezsicsökkentés lendülete, bajban az emberek

Szépen megágyaz a következő esetleges rezsicsökkentésnek a tény, hogy százezrek görgetik maguk előtt a közműdíjuk tartozásait.

Nagy összegű rezsidíjjal vannak elmaradva a magyarországi fogyasztók – ez derült ki a szocialista Tóth Bertalan kérdésére adott fejlesztési miniszteri válaszból az Index szerint. Seszták Miklós a tavaly novemberi lakossági áram-, gáz- és távhőtartozásokról számolt be.

A legrosszabb a helyzet a villanyszámlával, április óta többen tartoznak az árammal, nagyobb lett a tartozás is. Több fogyasztót kapcsoltak le a szolgáltatásokról áram és gáz esetén is. Előbbinél ez 21 768, utóbbinál pedig 77 825 fogyasztót érintett. A távhőnél legalább javult a helyzet, most 6442 a kikapcsolt háztartás.

Seszták szerint ez sokszor nem a fűtést, hanem a meleg vizet érinti.

A helyzetet viszont árnyalja, hogy az állam átvette a Tigáz ügyfeleit, de a tartozásait nem. Így statisztikailag javulhatott a kép, a valóságban nem. A lap úgy becsüli,

hogy novemberben kb. 50 milliárd forint volt a magyar lakosság teljes rezsitartozása.

És akkor megint a kép árnyalása: sok szolgáltató eladja faktoringcégeknek a tartozásai és azoknak behajtása egy részét, így az adatok alapján az látható, hogy csökkent a kintlevősége. A tartozók zöme amúgy elcsúszott egy hónapot, de fizet idővel, azonban több százezren görgetik maguk előtt az adósságot.

Csak az áram esetén 300 ezer tartozóról tudni, de többen közülük más közművek felé is tartoznak.

A rezsihelyzet egyébként a 2010-es években romlott le, a rezsicsökkentések után 2012-től kezdett javulni, de messze még a helyzet a 2010 előtti állapotoktól. De a fenti adatokból kiderülhet, hogy a 2018-as választások előtt simán jöhet még egy kör rezsicsökkentés, pláne az energiaárak esése miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik