Pénzügy
házasság (Array)

LMP: A kormány szerint siker, hogy a házasulók negyede élt a házassági adókedvezménnyel

24.hu
24.hu

2017. 01. 18. 12:46

Az elmúlt két évben a házasulók mindössze negyede élt a házassági adókedvezménnyel, a házasságok számának növekedése pedig nem járt együtt több gyermek születésével. Az elmúlt hat és fél év kormányzása után sehol sincs a kormány által beígért demográfiai fordulat, ellenben egyre több fiatal dönt a kivándorlás mellett - hívta fel a figyelmet a zöldpárt.
Korábban a témában:

Novák Katalin (az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára) a tőle megszokott optimizmussal beszélt az első házasok adókedvezményének igénybevételéről, amikor elmondta: eddig 23 ezer házaspár élt a lehetőséggel. Azt már nem tette hozzá, jegyzi meg az LMP, hogy a 23 ezer az elmúlt két évben házasságot kötött párok csupán negyede.

Októberben egyébként még a Nemzetgazdasági Minisztérium is arra hívta fel a figyelmet, hogy sok jogosult nem vette még igénybe az első házasoknak járó havi 5000 forintos adókedvezményt.

Ráadásul az adókedvezmény nem járult hozzá a születésszámok növekedéséhez. Miközben 2016 első 10 hónapjában alig 1 százalékkal több gyermek született az egy évvel korábbinál, a házasságkötések száma 2015-ben 18 százalékkal, 2016 első 10 hónapjában pedig 11 százalékkal nőtt – mentek tovább.

Az LMP szerint akkor beszélhetne a kormány sikerről a házassági adókedvezmény kapcsán, ha ez a születésszámok növekedésével járna együtt. Az elmúlt években nemcsak hogy elmaradt az ígért demográfiai fordulat, de több százezer fiatal ment külföldre. A kormány azzal tehette volna a legtöbbet a fiatal párokért, ha hat éven keresztül nem az alacsony bérek politikáját folytatta volna, és a jómódúakat célzó családpolitika helyett az alacsony keresetű középosztály megerősödésére koncentrált volna.

Ahogy írtuk, úgy tűnik, már nem járható út, hogy az alacsony bérekkel hódít Magyarország.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Antifascist activists protect themselves from water cannon used by police officers during a rally against an election campaign meeting organized by far-right movement CasaPound on February 22, 2018 in Turin.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.