Gazdaság
Businessman climbing money stairs, promotion concept

Már nem járható, hogy olcsó munkaerővel csábít Magyarország

24.hu
24.hu

2017. 01. 18. 10:16

Korábban a témában:

Szerdán egyeztetnek a közszféra szakszervezeti tömörülései és a kormány képviselői a bérhelyzetről – emlékeztetett a Népszava. Eddig a kormány nem sok hajlandóságot mutatott a közszférában a bérek emelésére. A kötelező béremelések okozta bértorlódás egyes ágazatokban szinte megoldhatatlan feladat elé állítja a vállalkozókat.

Vége az olcsó munkaerő csábításának

A lap szerint nagyjából egyetlen dologban értenek egyet a kormányzat, a munkavállalók és munkaadók képviselői: vége az olcsó munkaerő csáberejének Magyarországon is. Ma már sikerült a visegrádi 4-ek között is a bérlista legaljára leküzdenie magát hazánknak. Az átlagbérekben a lemaradás eléri a 30 százalékot. Néhány éve még Szlovákiából jártak át tömegével dolgozni például az esztergomi Suzuki-gyárba, hamarosan azonban hazánkból indulhat roham a nyitrai Jaguár-összeszerelőbe, ahol 1225 eurótól (árfolyamtól függően 370-380 ezer forinttól) indulnak a fizetések.

A kormány éveken át az alacsony magyar bérekkel csalogatta a befektetőket, akiknél viszont a több tucat szempont között csupán egy volt a bér, de talán fontosabb az adott ország adórendszere és kiszámítható gazdaságpolitikája.

A kormány január 20-ig ígérte a béremelések mértékének bejelentését. A MASZSZ az állami és a versenyszférában tevékenykedő szakszervezetek számára 15 százalékos béremelési ajánlatot javasolt. Ezt a mértéket több éven át szeretné megtartani az érdekvédő szervezetek szövetsége – írta a lap.

Mint hétfőn írtuk, például az állami közlekedési cégeknél is hatalmas gondot jelenthet a bértorlódás és sokba kerülhet a béremelés. A feszültségeket jól jelzi, hogy mint pénteken írtuk, az FKF-nél a bértárgyalások kellős közepén kirúgták a szakszervezeti vezetőket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.