Pénzügy

Luxuskolostorban meditál Orbán Viktor és kormánya

A kormány kétnapos, kihelyezett kormányülést tart a Győr-Moson-Sopron megyei Sopronbánfalván. Információink szerint a kormányülés a – kormányfő által korábban megtámadott Norvég Alap pénzéből felújított – sopronbánfalvai, egykori pálos-karmelita kolostorban zajlik.

2011-ben a Norvég Alap mellett Izland és Liechtenstein is támogatta a kolostor felújítását, összesen 544 millió forinttal, ami az elszámolható költségek 45 százalékát fedezte. Ebből állították helyre a barokk stílusú pálos, illetve karmelita kolostor épületét és a körülötte lévő ősfás parkot. A dolog érdekessége, hogy Orbán Viktor személyesen rendelte el – Lázár János mögé bújva – a Norvég Alapból támogatott hazai civilszervezetek vegzálását 2014-ben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fotó: banfalvakolostor.hu

Az épület másik érdekessége, hogy korábban egy magyar milliárdos, az Orbán családdal is jóban lévő, Kovács Gábor érdekeltsége volt, de 2015 áprilisában az állam megvette tőle, nem tudni mennyiért. A mecenatúrájáról és a Kogart művészeti központjáról ismert bankár-befektető öt évvel ezelőtt, több mint egymilliárd forintból hozta rendbe az épületet, amelynek 55 százalékát saját költségből finanszírozta (45 százalékot a Norvég Alap fizetett).

Az épületet egyedülálló elvonulási, oktatási és meditációs központtá alakították át, az egykori szerzetesi cellákból 23, fürdővel ellátott egyszemélyes vendégszobát hoztak létre, a létesítményben étterem, két meditációs helyiség, előadó- és konferenciaterem, egy alkotó- és egy kiállítóterem, könyvtár is helyet kapott. Eredetileg üzletembereknek, feltöltődésre vágyó, európai döntéshozóknak szánták az épületet, amelyet piaci alapon akartak működtetni.

Az öt évvel ezelőtti megnyitón e cikk szerzője is ott volt, ahol egy videoriportot készített (akkor még a hvg.hu kötelékében):

A vs.hu korábban arról írt, hogy Kovács Gábor vállalkozónak az elmúlt években nem ment olyan jól az üzlet, több milliárd forint veszteséget halmozott fel. Ezt követően érkezett az állam vételi ajánlata a kolostort tulajdonló Nistema Kft.-re. A jelenleg szállodaként üzemelő sopronbánfalvai épülettel az állami vagyonkezelő a Fertő tó környéki turizmusba akar pénzt fektetni.

A milliárdos műgyűjtő-bankár Kovács Gábor és az Orbán család meglehetősen jóban vannak egymással. A Kogart tihanyi új kiállítóhelyét például a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó nyitotta meg 2013-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik