Belföld

A norvég miniszter nem tárgyal Lázárral

A norvég nagykövet szerint a illetékes miniszterük nem fogadta el a magyar miniszter meghívását. Mindenesetre a Norvég Civil Alap felhasználása ügyében indított vizsgálat november végén lezárul.

A Norvég Civil Alap felhasználása ügyében indított norvég vizsgálat november végére zárulhat le, és az eredményeket nyilvánosságra hozzák, így bárki hozzáférhet – mondta Tove Skarstein budapesti norvég nagykövet kedden a norvég nagykövetségen rendezett sajtótájékoztató után.

Nem fogadják el a meghívást

Azzal kapcsolatban, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban közölte: meghívják a norvég kormány illetékeseit a helyzet rendezésére, a nagykövet kijelentette, hogy az illetékes norvég miniszter nem fogadta el a meghívást.

Tove Skarstein azt mondta, bár ismerik az ügyben született Kehi-jelentést, a saját vizsgálatukat veszik majd figyelembe. Senki sem bűnös, amíg a bűnössége be nem bizonyosodik – tette hozzá.

Nem érinti a többi területet

A nagykövet úgy vélte, bár az ügy kedvezőtlen hatással van a magyar-norvég kapcsolatokra, mindkét ország tisztában van vele, hogy ez nem járhat hátrányos következményekkel a két ország közötti együttműködés minden más területére. A diplomata a kétoldalú kapcsolatok fontos területeiként nevezte meg az oktatást, a kultúrát és a turizmust, továbbá arra is kitért, hogy a két ország szövetséges a NATO-ban.

A sajtótájékoztatón beszámoltak a Tisztes munka és háromoldalú párbeszéd elnevezésű programról. Ez volt az első program a norvég alap jelenlegi támogatási időszakában, amely elindult, és az egyetlen, amely kiterjed mindegyik kedvezményezett államra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik