Pénzügy
bankkartya(430x286).jpg (készpénz, atm, bankkártya, bankomat, )

MNB: Párnaciha helyett bankbetétben többet fialhat a pénz

24.hu
24.hu

2016. 10. 28. 10:35

Két százalék fölötti betéti kamatok is elérhetők egyes hitelintézeteknél, miközben más piaci szereplők megtakarítási lehetőségei szinte kamatmentesek – derült ki az MNB több mint ezer hazai betéti terméket összesítő Betétkereső alkalmazásának friss adataiból. Az egymilliós megtakarításnál elérhető akár évi bő húszezer forintos kamat már egyéb biztonságos megtakarításokkal is versenyképes. Készpénzt otthon tartani viszont kockázatosabb - figyelmeztet a jegybank.
Korábban a témában:

Úgy tűnik, a Magyar Nemzeti Bank tenni akar az ellen (MNB), hogy egyre többen tartják készpénzben, vagy látra szóló számlán a pénzüket.

Készpénzben úszunk

Ez egyébként saját statisztikáikból is tudni lehet. Mint az Azénpénzem.hu augusztusban megírta az MNB statisztikája alapján, 1200 milliárd forinttal több pénzt tartott a lakosság június végén látra szóló betétben, mint két évvel ezelőtt, így 3480 milliárd forint hevert parlagon a bankoknál. A jegybank adatai szerint idén az első félév végén 3483 milliárd forintot hordtunk a pénztárcánkban, vagy hevert otthon a komód mélyén.

A számokat böngészve pedig kiderül, hogy nyolcszázmilliárd forinttal van több forint készpénz a lakosság kezében, mint 2014. június végén. A lekötött betétek állománya ezalatt az idő alatt ezermilliárd forinttal 2514 milliárdra csökkent. Vagyis a lassan eltűnő betéti kamatok miatt ezermilliárdokat hagyunk parlagon heverni.

A jelenségre a jegybank most közleménnyel reagált.

A betét előnyeit ecsetelik

A jegybank bárki számára elérhető Betét- és megtakarításkereső alkalmazásának adatai szerint egymillió forint egy éves betéti lekötése esetén 4-5 hitelintézet változatlanul 2 százalék feletti betéti kamatot kínál, többségében fix kamattal. Számos piaci szereplőnél ugyanakkor mindössze 0,01-0,05 százalék körüli kamat érhető csak el ugyanilyen kondíciókkal. A jogszabályok alapján a hazai pénzügyi szereplők magánszemélyeknek kínált betéteikre nem kínálhatnak 0 százalékos vagy negatív kamatot.

A kamat mellett a betétnek számos más előnye is van: az otthon tartott pénzzel szemben például biztonságos, a névre szóló betétek megtérülésére az Országos Betétbiztosítási Alap garanciát vállal (legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forintösszegig), de akár hitel fedezetéül is szolgálhatnak. A betéthez képest – például az esetleges betörések vagy a lakást érő elemi károk miatt – összességében jóval nagyobb kockázatot vállal az, aki otthon, „a párnacihában” tartja készpénzként megtakarításait.

Jó tanácsok az MNB-től

  • A kedvezőnek tűnő konstrukciók kiválasztásakor célszerű meggyőződni arról, hogy valóban lekötött betétről, vagy más, szintén a hitelintézetek által kínált megtakarításról – például (befektetéssel, életbiztosítással) kombinált megtakarításról, befektetési jegyről, értékpapírról, tartós befektetési számláról, stb. – van-e szó.
  • Fontos előre látni azt is, hogy a hitelintézet milyen feltételekhez köti a lekötést. A pénzügyi intézmények egy része például folyószámla megnyitását írja elő, sőt akár a betétlekötés módját (pl. csak netbankon keresztül) vagy a lekötött összeg minimumát vagy maximumát is meghatározhatja. Vannak közülük olyanok is, amelyek csak időlegesen, akciósan kínálnak magasabb betétkamatokat.
  • Gyakori feltétel, hogy a magasabb kamatot csak a hitelintézeten kívüli forrásból érkező friss pénz lekötésére kínálják, a régóta ott lévőre nem. Friss pénznek jellemzően a pár hete (ritkán néhány hónapja) a számlára érkezett, s még eddig le nem kötött forrást tartják.
  • A hitelintézeten belülről más (pl. a házastársi) számláról érkezett pénzt, vagy a saját számlán lévő lejárt betétösszeget és annak kamatát tehát nem. A pénzügyi intézmények jellemzően egy havi fordulónapra vetítve tekintik át, hogy ahhoz képest nőtt-e az adott ügyfél számlaösszege. Ha az adott ügyfélnek több bankszámlája is van (a forintalapú mellett pl. eurós is), a friss pénz összegének kiszámításához az összes számla együttes egyenlegét vizsgálják.
  • Korántsem mindegy, miképp kamatozik a betét. Míg a fix kamat lejáratig – ha nincs betétfeltörés – „kőbe vésett”, a változó kamat valamilyen előre rögzített külső tényező (pl. a jegybanki alapkamat) alapján nő vagy csökken, a változtatható betétkamatot viszont a hitelintézet döntése alapján módosíthatja. Az egyszerű kamatozású betéteknél összegtől, futamidőtől függetlenül mindig azonos a kamat, míg a lépcsős kamatozásúaknál több pénz és hosszabb lekötés esetén a betét teljes összegére eltérő (kedvezőbb) kamatozás vonatkozik. A sávos betétnél időben előre haladva fokozatosan annál több kamat járhat arra a részidőszakra, minél több idő (kamatperiódus) telt el a betétlekötés óta, összeg szerint pedig a magasabb összegsávba tartozó részösszegek kamatozhatnak kedvezőbben.
  • Érdemes azt is megtudakolni a pénzügyi intézménynél, hogy idő előtti kényszerű betétfeltörésnél is jár-e kamat. A hitelintézetek egy részénél nem, de vannak, akik kisebb kamatot (pl. a látra szóló kamat időarányos részét) ilyenkor is kifizetik.

Az MNB Betétválasztója, amely a betétek összehasonlítását segíti, Magyarország egyetlen olyan teljes körű (valamennyi pénzügyi intézmény több mint ezer darab különféle lakossági betétjét felölelő), ingyenes, független alkalmazás, amelyhez a piaci szereplők jogszabály alapján nyújtanak naprakész adatokat. A jegybank fogyasztóvédelmi honlapján elérhető alkalmazás a kívánt összeg, devizanem, futamidő megadásával, kiegészítő banki szöveges tájékoztatókkal, összehasonlítható módon – igény esetén pénzügyi szótárt is felkínálva – mutatja be az aktuálisan elérhető betéti termékeket- derül ki a közleményből.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.