Gazdaság

Orbán Viktor kiemelte a török luxusszállodások beruházását a Ferenciek terén

Ferenciek tere (ferenciek tere, )
Ferenciek tere (ferenciek tere, )

Orbán Viktor miniszterelnök egy pénteki rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősítette a külföldi tőkéből megvalósuló luxusszálloda-beruházást – vette észre a 444.hu.

A Ferenciek terén lévő Matild-palotát 2014 nyarán adta el a belvárosi önkormányzat a török Öyzer csoport magyarországi leányvállalatának, a Melis Investment Kft.-nek. Az ár meglepően alacsony volt – 2,6 milliárd forintot fizettek az épületért a törökök.

Tavaly év végén aztán elkezdődött a munka is. A befektetők egy 156 szobás, ötcsillagos luxusszállodává alakítják át Klotild főhercegnő 1899-ben építtetett palotáját az Erzsébet híd pesti hídfője mögött. Az átadást eredetileg 2018-ra tervezték.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt minősítés mentesíti a beruházót egy csomó, egyébként kötelező eljárás, szabály alól. Például nem kell környezetvédelemmel, műemlék-védelemmel, bizonyos hatósági engedélyekkel foglalkozniuk. Ezek lassítják legjobban az építkezést, és pluszköltséggel is járnak. A törököknek már nem kell ezzel bajlódniuk, a miniszterelnök úr is így gondolja.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik