Pénzügy

Több mint 277 milliárd forint folyt be eddig a letelepedési kötvényből

A szocialista képviselők Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert kérdezték arról, mekkora hozamot fizet a magyar állam azoknak, akiknek némi kölcsön fejében letelepedési jogot biztosít – szúrta ki a 444.hu.

Mint ismert, az EU-n kívüli, ún. harmadik országból érkező befektetőknek legalább 300 ezer euró névértékű, erre a célra kibocsátott, 5 éves futamidejű államkötvényt kell vásárolniuk, és cserébe fél év után letelepedési engedélyt kapnak Magyarországon. A letelepedési kötvény-árusítással egyébként egyszerűen lehet hatalmas pénzeket keresni: a külföldiek által befizetett 300 ezer euróból a közvetítőcég csak 271 ezret utal az államnak, a többit – mintegy 9 millió forintnyi eurót – megtarthatja. Öt év múlva a külföldiek visszakapják mind a 300 ezer eurót, ami a közvetítő cégnél maradt, azt az állam az adófizetők pénzéből pótolja ki. A kötvényt csak a gazdasági bizottság által kijelölt cégek forgalmazhatják, ezek egy kivétellel mind offshore cégek. A program indulása óta csaknem százmilliárd forintot tehettek zsebre a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Cipruson, Szingapúrban és Máltán bejegyzett közvetítőcégek.  A rendőrség is nyomoz az ügyben: Állítólag van olyan cég is, amelyik hamarabb kapott engedélyt a forgalmazásra, mint a liechtensteini cégbíróság bejegyezte volna.

A hozamot firtató kérdésre a válasz Tállai András NAV-elnöktől érkezett, amelyből az derült ki, hogy 2015. december 31-ig összesen 890 millió euró (mintegy 277 milliárd forint) névértékű állományt értékesített az Államadósság Kezelő Központ Zrt., ez az állomány 2018 és 2020 között jár le. A letelepedési államkötvény diszkont kamatlába 2013-2016 években 2,53% és 2,00% között alakult.

Egy másik, szintén a szocialisták által benyújtott kérdésre adott válaszból (Pintér Sándor) az is kiderült, hogy majdnem tízezren kaptak eddig összesen (családtagokkal együtt) ilyen úton tartózkodási, és több mint hatezren letelepedési engedélyt. Ha kíváncsi, mely országokból, kattintson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik