Pénzügy

Az új brit kormány menekülne a brit Paks 2-ből

Miközben az új paksi atomerőművi blokkok megépítésével kapcsolatban a magyar kormány részéről fel sem merül az, hogy elálljon a projekttől, legfeljebb a finanszírozás formája kérdéses, egyre inkább úgy tűnik, hogy a britek kitáncolnának az ottani erőműépítésből.

A Theresa May vezette új brit kormány tegnap közölte: felülvizsgálják a projektet, végső döntést pedig csak kora ősszel hoznak.

Az új blokkok megépítését sokan ellenzik, a kritikusok szerint nem csak Franciaországnak, de Nagy-Britanniának is komoly kockázatokat jelent.

Az EDF szakszervezetei azt mondják, hogy a projekt gyakorlatilag a cég túlélését fenyegeti, hiszen a Hinkley Point C projekt a magánbefektetőkre, vagyis nagyrészt az EDF-re hárítja a beruházási kockázatokat, a tervezés, a kivitelezés és az üzemeltetés kockázata is a fejlesztésben részt vevő befektetőket terheli, miközben

a britek a mostani piacinál jóval magasabb árat fizetnek majd az áramért.

A Délnyugat-Angliában épülő Hinkley Point C atomerőművet a 85 százalékban állami tulajdonban lévő francia energetikai vállalat, az EDF építené fel, ezért nem csak Nagy-Britanniának, de Franciaországnak is nagyon fontos a projekt. Az Egyesült Királyság áramigényének 7 százalékát fedeznék az új blokkok, miközben a Hinkley Point C megrendelést jelentene a francia nukleáris iparnak, ezért elképesztő politikai nyomás van az EDF-en, hogy az új blokkokat végül megépítsék.

Azt, hogy mennyire billegős a projekt, jól mutatja, hogy idén márciusban lemondott az EDF pénzügyi igazgatója, aki azért távozott, mert nem látta biztosnak a Hinkley Point C finanszírozását.

(Portfolió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik