Pénzügy
Russian President Vladimir Putin attends a meeting with Jordanian King Abdullah II (not pictured) at the Bocharov Ruchei state residence in Sochi on November 24, 2015. President Vladimir Putin on November 24 insisted that a Russian warplane shot down by a Turkish jet was flying over Syrian territory and did not pose any threat to Turkey. AFP PHOTO / POOL / MAXIM SHIPENKOV / AFP / POOL / MAXIM SHIPENKOV

Elfogyott a pénz az orosz bankból, amely a paksi bővítést is finanszírozza

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 06. 16. 09:35

A Vnyesekonombank nyomott áron szabadul meg vagyonától, és meglévő projektjeit is igyekszik visszavágni.

Bajba került az orosz Vnyesekonombank, amelyen keresztül Vlagyimir Putyin a leggrandiózusabb terveit finanszírozza. A pénzintézeten keresztül finanszírozták például a szocsi olimpiát vagy juttattak eltitkolt támogatásokat a Kreml ukrajnai szövetségeseinek, de a 444 arra is rámutat, hogy a Vnyesekonombank hitelezi a paksi atomerőmű bővítését.

A bank nyomott áron szabadul meg vagyonától, és kormányzati segélyre szorul. Új hiteleket gyakorlatilag nem adnak, és a meglévő projektek finanszírozását is igyekeznek visszavágni. A Vnyesekonombank már több mint húszmilliárd dolláros segítségre szorul, a vezető döntéshozók azt tervezik, hogy leépítik, és régi önmagának árnyékaként hagyják meg. A Bloomberg értesülései szerint már Putyin is belátta, hogy a súlyos megszorításnak nincs alternatívája.

A Standard and Poors elemzője szerint a Vnyesekonombank kvázi költségvetési alapként működik a kiemelt állami projektek finanszírozására, és folyamatos költségvetési támogatásra szorul.

Most a bank még azoktól a vagyonelemektől is megszabadul, amelyeket korábban stratégiai fontosságúnak tartottak. Ilyen a 3,6 százalékos Gazprom-részesedés, amelyet a gázipari óriásnak adtak el mintegy 560 milliárd forintnyi összegért, alig több mint a feléért annak, amennyiért néhány évvel korábban vették. 76 milliárd forintnyi bevételt remélnek attól, hogy megszabadulnak 8,4 százalékos részesedésüktől a moszkvai értéktőzsdében.

Kérdés, mi lesz például azzal a 2200 milliárd forintnyi beruházással, amit az ukrán fémiparban valósítottak meg 2009 után. Több létesítmény a háborúban meg is sérült, de ezeket a vagyonelemeket egyébként is nehéz a jelenlegi helyzetben pénzzé tenni.

A Vnyesekonombank hitelezési döntéseit egyébként Putyin személyesen tartotta kézben, és olyan ügyletekhez juttatott pénzt, amelyeket más bankok túl kockázatosnak ítéltek volna.

Belső becslések szerint hatezermilliárd forintnyi vesztesége és kintlévősége van a banknak, amit várhatóan le kell írnia. A pénzügyminisztérium által a Vnyesekonombanknak nyújtható segítséget az államfő idén valamivel több mint 600 milliárd forintnyi összegben maximálta.

A bankvezetés kilátásba helyezte, hogy az orosz központi bankhoz fordul segítségért, de ezt az utóbbi intézmény vezetője határozottan elutasította, mert veszélyesen gerjesztené az inflációt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.