Pénzügy

Szeptember körül dönthetnek Orbán és Putyin közös gigaüzletéről

paks(2b178fa3-0497-4cc9-abf0-3bbccdd33d36)(430x286).jpg (Array)
paks(2b178fa3-0497-4cc9-abf0-3bbccdd33d36)(430x286).jpg (Array)

Szeptember körül dőlhet el Paks 2 sorsa, a Portfólió forrásai szerint két feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy Brüsszel jóváhagyja a beruházást. Az Európai Bizottsággal a tárgyalások mostanra lezajlottak, melyeken több lényeges kérdés is elhangzott.

E szerint két feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy Paks 2 állami támogatási szempontból megkapja az EU jóváhagyását:

  • Az egyik egy intézményi típusú szétválasztás, az Európai Bizottság azt szeretné, ha a Paks 2 projekttel kapcsolatos ügyek és felügyelet dedikáltan elkülönüljön a jelenlegi erőművi felügyelettől, illetve egyéb energetikai szakpolitikáktól (amelyeket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium visz).
  • A másik egy olyan kritérium, hogy a Paks 2 által termelt villamos áramot ne az MVM-nek értékesítsék, hanem áramtőzsdén keresztül adják el (ez Brüsszel szempontjából logikus gondolatmenetnek tűnik, hiszen épp arról készülnek állást foglalni, hogy a projekt piaci alapon megáll-e a lábán).

Fontos, hogy a lap szerint a Pakssal kapcsolatos két eljárást most már egy csomagban kezeli Brüsszel (állami támogatás, közbeszerzési megsértés). Vagyis ha az állami támogatást feltételekkel átengedik, akkor a másikra is rá fog bólintani (az uniós biztosok kollégiuma dönt egységesen, erre egyébként Lázár János is utalt korábban).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik