Pénzügy

Rosszat sejtenek a könyvelők – a kormány nem mondott le tervéről

Kedden elfogadta a parlament a könyvvizsgálói közfelügyeleti rendszerről szóló törvényt, de arról továbbra sincs hír, hogy mi lesz a könyvelőkkel. Hiszen nekik is beígérték, hogy egy szuperhatóságot, a Pénzügyi Ágazati Közfelügyeletet (PÁK) ültetnek a nyakukba.

A hatóság felállításának tervét a kormány a brókerbotrány kirobbanása után jelentette be, úgy tálalva a dolgot, mintha az államnak meg kellene védenie a vállalkozásokat a saját könyvelőiktől. Ezen a szakma felháborodott, akárcsak azon, hogy úgy tűnt, az ígéretek ellenére egyeztetések nélkül is dönthetnek, a fejük felett.

Közben a könyvelők saját minősítéssel előzték meg a kormány tervét: az egyelőre önkéntes rendszert az 1100 tagot számláló Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete vezette be. Zara László elnök egy hete azt mondta, egyelőre nem tudják, napirenden van-e még az adótanácsadók és könyvelők ellenőrzésére tervezett közfelügyeleti hatóság megalakítása július elsejei határidővel.

Fél évet csúszik a szuperhatóság

A benyújtott jövő évi adótörvény-tervezetből az derül ki, hogy a kormány nem tett le tervéről, csak csúsztatja egy kicsit a dolgot – válaszolta most megkeresésünkre az elnök.

A törvényjavaslat indokolásában ugyanis azt írják, hogy nem idén júliustól, hanem 2017. 01.01-től hoznák létre a Pénzügyi Ágazati Közfelügyeletet. A számviteli, adózási szakma minden tiltakozása ellenére. Zara hozzátette: eddigi információik szerint olyan koncepciót készít az NGM (vitaanyagként), amiben a korábbi szakmai egyeztetéseken az érdekképviseletek által kifejtetteket elvileg figyelembe veszik. A minisztérium egyébként bár ígérte, azóta sem küldte el az egyesületnek a megbeszélések emlékeztetőjét. Így aztán ahogy Zara fogalmazott, “lehet, hogy nem is mondtunk mást, mint amit majd megkapunk”.

Mindenesetre biztos abban, hogy az NGM hivatkozni fog arra, hogy volt egyeztetés, és az alapján készül(t) az (NGM-nél jelenleg belső egyeztetésen lévő) PÁK koncepció (vitaanyag). A vitaanyagra egyébként Zara írásban rákérdezett Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkárnál, és kérte annak megküldését. Írásos választ az NGM Közfelügyeleti főosztályától kapott, amelyből az derült ki, hogy majd velük (a szakmai szervezetekkel) is egyeztetni fognak, de csak akkor, ha a belső egyeztetések már lezárultak.

Rosszat sejtenek a könyvelők

Más forrásból, informálisan annyit sikerült még kiderítenünk, hogy a számviteli, adózási szakmai szervezetek eddigi, az egyeztetésen képviselt álláspontja pusztába kiáltott szó. Úgy tudni, abból lényegében semmi érdemit nem tartalmaz az NGM belső egyeztetési anyaga.

A vitaanyag információink szerint gyakorlatilag a 2015 nyarán-őszén megfogalmazott (és az egyesület által elutált) 10 pontos (szakmaiatlan és kivitelezhetetlen) NGM-javaslat bővebb kifejtése. Forrásunk szerint a szakmai szervezeteket még csak meg sem említik a tervezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik