Pénzügy
könyvelő (Array)

Az adótanácsadók nem akarják, hogy felügyelőket ültessenek a nyakukba

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 07. 01. 15:10

Ellenzi az adótanácsadó szakma az Nemzetgazdasági Minisztérium tervét a felügyelő hatóság létrehozására.

Nem ért egyet a szakma a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azon tervével, hogy külön hatóságot hoz létre a könyvelők, adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők ellenőrzésére – közölte a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete szerdán az MTI-vel.

Az egyesület teljes mértékben visszautasítja azt a vádat, hogy a könyvelők és az adózási szakma képviselői az adócsalások aktív és tudatos részesei, így az ő ellenőrzésük “egy csapásra” megoldaná az adócsalás problémáját – szögezik le a közleményben.

Ha rajtuk múlna, így szabályoznának

A tájékoztatás szerint az egyesület évek óta szorgalmazza a szektor szabályozását a munkájukat tisztességesen végző szakemberek érdekében. Javaslatának lényege, hogy minősüljön közszolgáltatást segítő tevékenységnek, legyen engedélyhez kötött az adótanácsadói és könyvelői szolgáltatás.

Javasolják továbbá, hogy ne csak a mérlegeken, hanem a bevallásokon is legyen kötelező feltüntetni a jogosultságot, aminek érvényességét az adóhatóság ellenőrizze is, így a vállalkozások csak jogosultsággal rendelkező szakemberekkel állhatnának szerződéses viszonyban. A szabályozás fontos része lenne a képzés ellenőrzése mellett a szakma szolgáltatási díjszabásának jogszabályi meghatározása is – írják.

Elvileg konzultálnak velük… Gyakorlatilag? Nem.

A közlemény szerint a szervezet sajnálattal vette tudomásul azt is, hogy a minisztérium nem reagált írásos “együttgondolkodásra tett” kezdeményezésre, annak ellenére, hogy nyilvánosan állították, hogy a szakmai szervezetek bevonásával készítik el a javaslatot.

Pankucsi Zoltán, az NGM adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára korábbi közlése szerint az adózási, számviteli szakemberek felügyeletét érintő szabályok kidolgozását az NGM végzi majd, együttműködve az érintett szakmai szervezetek képviselőivel. Kifejtette: a vállalkozások és a költségvetési bevételek védelme indokolja a felügyelet felállítását, ami az elmúlt időszak brókerbotrányaihoz hasonló visszaélések megakadályozásában is segíthet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.