Pénzügy

Szemereyné: nem aggályos a férjem 400 milliós MNB-hitele

A kecskeméti polgármester szerint nem aggályos, hogy férje cége 400 milliós kedvezményes hitelhez jutott, amelyet unokatestvérei Matolcsy György és Szemerey Tamás folyósítottak neki. Szemereyné Pataki Klaudia polgármestert Kecskeméten értük utol, ahol rövid interjút adott a 24.hu-nak az ügyről.

Nem tartja aggályosnak, hogy férje, Szemerey Szabolcs mikro-vállalkozása 400 millió forintos növekedési hitelt kapott az unokatestvére, Matolcsy György által vezetett jegybanktól, amelyet egy másik unokatestvér, Szemerey Tamás bankja folyósított a férjének?

A Matolcsy-klán önhitelei, támogatásai

Matolcsy unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankja (a Növekedési Hitel Bank) nemcsak Szemerey Szabolcs hitelét finanszírozta. Kiderült az is, hogy Matolcsy György fiának, Matolcsy Ádám bútorgyár-vásárlására is ők adták a pénzt. Mint ahogy Száraz István médiacégét is ez a bank hitelezte. Szemerey Szabolcs ugyanakkor nemcsak kedvezményes hitelt kapott az MNB-től, de vezérigazgatója is egy jegybanki alapítvány által, frissen létrehozott cégnek, amely Kecskeméten – 15 milliárd forintnyi MNB-közpénzből – egyetemi gazdasági kart szeretne létrehozni.

Egyáltalán nem tartom aggályosnak. A férjem vállalkozása ugyanolyan feltételekkel jutott kedvezményes hitelhez a MNB programjában, mint bármely más vállalkozás az országban.

Férjének cége mindössze 3 milliós törzstőkével rendelkezik, mégis megkapta a 400 milliós hitelt, ami piaci alapon szinte lehetetlen. Elárulja, mi volt a fedezete a hitelnek?

Biztosíthatom, hogy a férjem vállalkozásának megfelelő fedezete van, és a 400 milliót az utolsó forintig vissza fogja fizetni a hitelintézetnek.

Mivel foglalkozik a férje vállalkozása?

Mezőgazdasági biotermeléssel, ökológiai gazdálkodással foglalkozik, tehát semmi köze a városi feladatokhoz.

Mire fogják fordítani a hitelt?

A hitelt vállalkozásfejlesztésre fogják fordítani.

Férje nemcsak kedvezményes hitelt kapott, de vezérigazgatója is egy jegybanki alapítvány által létrehozott cégnek is, amely Kecskeméten 15 milliárdból egyetemi gazdasági kart szeretne létrehozni. Ez sem összeférhetetlen az Ön pozíciójával?

Nézze, én polgármester vagyok, és végzem a munkámat. Emellett van egy családom, akik velem együtt élnek, ebben a városban, ebben az országban, és törvénytisztelő módon, becsületesen dolgoznak. Úgy gondolom, hogy az én pozíciómmal egyáltalán nem összeférhetetlen a férjem teljesen más irányú tevékenysége. Ennyi erővel bármire rá lehetne fogni az összeférhetetlenséget, hiszen egy önkormányzathoz valamilyen formában minden kapcsolódik.

Az MNB növekedési hitele

A Magyar Nemzeti Bank 2013-ban indította Növekedési Hitelprogramját hazai vállalkozásoknak. A program célja az volt, hogy a vállalatoknak nyújtott 2,5 százalékos, fix kamatozású pénzügyi forrásokkal élénkítse a gazdasági növekedést, a beruházói aktivitást. A hitelt a kereskedelmi bankok folyósították a vállalkozásoknak. A programot 2016-ban megszüntetik. Az MNB szerint a program sikeres volt, összesen 27 ezer cég kapott átlagosan 65,6 millió forintot, és 1650 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki. Független elemzők szerint, bár voltak részeredmények, a program összességében nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Egy jellemző adat: az érdektelenség miatt a program végén már házépítésre, földvásárlásra is lehetett nhp hitelt igényelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik