Pénzügy

Sztrájkkészültség a Tescónál

A dolgozók beszüntetik a munkát, ha a multi nem fogadja el a szakszervezet 15 százalékos béremelési javaslatát.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke a Magyar Időknek azt mondta, a Tescónál bőven lenne fedezet a munkavállalók béremelési követelésére. Bubenkó Csaba az első bértárgyalások után azt mondta, egységes, 15 százalékos fizetésemelést kértek, és a vállalat egyelőre nem zárkózott el javaslataiktól. A tárgyalások tíz nap múlva folytatódnak.

Az egyeztetésen részt vett a munkavállalókat képviselő másik érdekképviselet, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete is, de konkrét javaslattal nem állt elő. Bubenkó Csaba szerint a béremelésre abból is futná, hogy a vasárnapi bezárás miatt a Tesco tavaly százmilliós nagyságrendben spórolt a munkavállalók pótlékain.

A nemzetgazdasági tárca országos tarifafelmérése szerint kiugróan alacsonyak a bérek az ágazatban. Egy nagyáruházban alkalmazott fizikai munkavállaló (árufeltöltő, raktáros) fizetése a más szakmákban foglalkoztatott fizikai dolgozókéhoz képest átlagosan 30 százalékkal kisebb, mert a vállalatok egymás bérpolitikáját figyelve, mesterségesen alacsonyan tartották a fizetéseket – tette hozzá a KDFSZ elnöke.

A Magyar Idők megkeresésére a Tesco sajtóosztályán közölték: megkezdődtek a tárgyalások, annak részleteiről csak a megállapodás után nyilatkoznak. A vállalat mindent megtesz azért, hogy valamennyi munkatársának versenyképes juttatási csomagot tudjon biztosítani a jövőben is. A Tesco tavaly egy átfogó, egymilliárd forint feletti bérfejlesztést hajtottak végre Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik