Gazdaság

Akár sztrájkolnának is a Tesco-dolgozók

tesco(960x640).jpg (Array)
tesco(960x640).jpg (Array)
A pénzügyi adatok szerint tudnák emelni a béreket, ha akarnák, de csak ott teszik meg, ahol kevésbé kiszolgáltatottak a dolgozók.

A Tesco mutatói alapján nem lenne üzleti akadálya a méltányosabb fizetések bevezetésének – írja a Magyar Nemzet. Az áruházlánc dolgozói elégedetlenek a bérükkel, az egyeztetések három hét múlva kezdődnek a cégvezetés és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete mögött. Az online vásárlási üzletág dolgozói a sztrájktól sem riadnak vissza. A lap szerint a Tescónál hatalmas a bérfeszültség, ugyanabban a munkakörben is komoly különbségek mutatkoznak területi alapon.

A cég londoni központja egész Közép-Európában 14 százalékos bérfejlesztést írt elő a megrendeléseket kiszállító gépkocsivezetőknek, Magyarországon viszont csak ott emelnek márciustól, ahol az elvándorlás már a napi munkavégzést veszélyezteti. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke elmondta: a Tesco itthon csak Budapesten és Győrben emelne, Szegeden már nem, mert ott nincs más választásuk a dolgozóknak. Pedig a budapestiek bérfejlesztésével a szegediek akár 30 százalékkal is kevesebbet kaphatnak majd.

Az árut csomagoló alkalmazottak a nyolcórás robotért havi bruttó 125 ezret keresnek, ők úgy látják: a sztrájk az egyetlen lehetőség, hogy kiharcolják a béremelést. Pedig a brit székhelyű cég pénzügyi adatai alapján bőven lenne realitása a fizetésemelésnek – a pozitív közép-európai eredmények nagyban köszönhetőek a magyarországi növekedésnek. Az online bevásárlás szolgáltatás 2013 márciusi indulása óta közel félmillió kiszállítást teljesítettek 97-98 százalékos vásárlói elégedettség mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik