Pénzügy

A Tesco szakszervezete magasabb bért akar a nettó 87 ezernél

tesco (tesco, )
tesco (tesco, )

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) egyeztetést kezdeményezett a TESCO vezetőségével a 2016. évi bérek rendezéséről.

Az egyeztetést az teszi szükségessé, hogy az idei évben a garantált bérminimum emelkedése bizonyos munkakörök esetében igen komoly bérfeszültséget okozott a munkavállalók között.

A Tescónál a legutóbbi szakmunkás-minimálbér emeléséből kimaradtak a többéves munkatapasztalattal bíró dolgozók, például a vezető pénztárosok, árufelszedők. Így őket beérték a minimálbéresek, ez gerjesztett bérfeszültséget

– válaszolta a 24.hu kérdésére Sáling József a KASZ elnöke.

A KASZ ezért hivatalosan elindította a bértárgyalásokat a Tescónál februárral záródó új pénzügyi évre vonatkozóan, amit a cég tudomásul is vett. Sáling szerint az összes nagy áruházlánc meglépte a béremelést, mint például a Spar, Auchan, Kika.

Mint arról beszámoltunk, a szakmunkás-minimálbér idén bruttó 122 ezerről 129 forintra nőtt, így most nettó 87 ezer forint körül vihetnek haza ezek a munkavállalók. Sáling tájékoztatása szerint ez országosan 800 ezer embert érintett, a Tescónál 8 ezer főt.

Az első bértárgyalás két és fél hét múlva lesz, a szakszervezet két számjegyű növekedést szeretne elérni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik