Gazdaság

Március 10-én kezdődnek a bértárgyalások a magyar Tescónál

Eközben Nagy-Britanniában 39 ezer alkalmazottól válhat meg az áruházlánc egy kiszivárgott terv szerint.

Március 10-én kezdődnek a bértárgyalások a magyar Tescónál – közölte a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Az érdekképviselet február 22-én küldte el béremelési javaslatait az áruházláncnak. Ebben az áruházban és az online kereskedelemben dolgozók számára egyaránt 15 százalékos béremelést tűztek ki célul. Az online kereskedelemben szükségesnek tartják a teljesítményre épülő mozgó bér bevezetését, valamint a munkaruha és a megfelelő munkaeszközök biztosítását is.

Bubenkó Csaba szakszervezeti elnök emlékeztetett: azt is célul tűzték ki, hogy a béremelés a vidéki kollégákra is terjedjen ki, ugyanis a Tesco csupán Budapesten és Győrben emelné 14 százlaékkal a sofőrök fizetését, Szegeden nem.

Eközben nyilvánosságra került egy belső felhasználásra készült terv a brit Tescónál, mely azt tartalmazza, hogy az áruházlánc a következő három évben 39 ezer alkalmazottól válna meg. A leépítések főleg észak-angliai és skót munkavállalókat érintenének, és mintegy 200 milliárd forintnyi összeget spórolnának meg ezzel. A Tesco ugyanakkor közölte: ez csak az egyik lehetséges forgatókönyv.

Az áruházlánc 6,4 milliárd font adózás előtti veszteséget ért el, ez minden idők legnagyobbika a brit vállalatok közt. (MTI / Portfolio)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik