Pénzügy

Sok lakást vettek vidéken is

24.hu
24.hu

2016. 03. 10. 10:30

Sokat változott a lakáspiac alig két hónap alatt: 2016. január-február időszakban az előző év végéhez képest az Otthon Centrum tapasztalatai alapján az látszik, hogy a 40-50 négyzetméteres lakások helyett inkább a 60-70 átlagos alapterületű lakásokat veszik.

Emellett észrevehető, hogy a kínálat szűkössége miatt – néhány kivételtől eltekintve – az év végéhez képest az újépítésű lakások átlagára 5-15 százalékkal nőtt az év első két hónapjában.

A háromgyermekeseknek adható maximális támogatás révén döntően a – kevés számú – újépítésű ingatlan iránt nőtt a kereslet. A kereslet élénkülése nemcsak a kínálati árakban, de a valós adásvételi tranzakciókban is tükröződik. Míg januárban erős volt az érdeklődés, addig februárban a szokásos üzletmenethez képest jóval élénkebbnek bizonyult a lakáspiac ,nemcsak a fővárosban, de vidéken is.

Újépítésű lakások

A Budapesten legnagyobb új építésű lakáskínálattal rendelkező kerületekben, így pl. a XI. vagy a XIII. kerületben is, a nagyobb alapterület és a magasabb ár lett jellemző. Az alapterületre vetített fajlagos átlagár a vidéki megyeszékhelyeken 240-350 ezer Ft/m2 körül alakult az idei év első két hónapjában. A legdrágább ebből a szempontból Győr, azonban meglepetésre itt némi megtorpanás volt megfigyelhető a tavalyi árnövekedéshez képest.

A Balaton partján az új építésű lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára 400 ezer forint felett van, így Balatonalmádiban, Zamárdiban és Siófokon is. A legtöbb vidéki városban a CSOK-ot igénybevevők kedvezőbb fajlagos árakkal találkoztak és ezekben a városokban érezhetően meg is ugrott az új lakás vásárlások száma.

Használt lakások

Az új lakásokhoz képest a fővárosban a használt társasházi lakások fajlagos ára az idei év első két hónapjában 220-660 ezer Ft/m2 között alakult. A legtöbb kerületben az áremelkedés mértéke 10% alatt maradt, kivéve a IV, VI, XVIII és XXI. kerületeket, ahol kis mértékben ezt meghaladó növekedés volt. Ugyanakkor azokban a kerületekben, ahol a legdrágább – 500 ezer Ft/m2-t meghaladó – fajlagos árak jellemezték a piacot – ilyen volt a budai I., a II. és a belvárosi V. kerület – úgy tűnik, hogy némileg mérséklődött az árak növekedése. Fontos megjegyezni, hogy ezekben a leginkább favorit városrészekben is nagy árkülönbség van a rossz beosztású, kedvezőtlen tájolású, lelakott ingatlanok és a befektetési szempontból favoritnak számító utcák jó állapotú lakásai között – utóbbiak iránt továbbra is jóval nagyobb a kereslet, mint az elérhető kínálat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.