Pénzügy

Matolcsy 5 milliós fizetése mindenkinek jó hír lehet

Kedden tanúi lehettünk, a kormány mennyire fogékony arra ez egyébként sokak által hangoztatott kívánságra, hogy a hazai bérek zárkózzanak fel az európaiakhoz. Azt már tudjuk, mit jelent ez a jegybankelnöknek, de vajon mennyit hozhat nekünk, többieknek a kormányérzékenység.

Tegnap kiderült, a kormány támogatja, hogy a magyar fizetéseket felzárkóztassák az uniós szintre. Halasztást nem tűrve. Legalábbis Matolcsy György és a többi MNB-vezető esetében, hiszen a jegybankelnök bérét megduplázták (=innentől kezdve 5 millió forintot fog kapni), és más vezetők bruttóját is megemelték.

Bánki Erik fideszes képviselő az MNB vezetőinek fizetésemelését EU-s irányelvekkel indokolta, továbbá azzal, hogy a 28 uniós tagállam közül Magyarországon a legalacsonyabbak ezek a bérek. Megjegyezte: a következő legalacsonyabb fizetés az ír jegybank vezetőjéé, de ő is 31 százalékkal többet keres, mint a magyar.

A szavazást megelőző parlamenti vitában Hollik István, a KDNP vezérszónoka pedig az osztrák, a szlovák és a belga jegybankelnökkel példálózott, több mint 7, illetve 5,6, továbbá 12,2 millió forintnak megfelelő fizetésüket emlegetve. A közbekiabáló ellenzéki képviselőknek pedig odaszólt, hogy bezzeg Simor András korábbi jegybankelnök 8 millió forintos fizetését sosem bírálták. Világos.

Csak támogatni tudjuk a kormányt: európai bérek kellenek

A kormány szerint tehát ciki volt, hogy Matolcsy kevesebbet keres, mint a többi európai jegybankvezér. Egyetértünk. Egy feltétellel. Akkor, ha az újfajta érzékenységből kiindulva azt is szem előtt tartják, hogy nem egyedül Matolcsy György volt lemaradva a fizetési listán, hanem mellette még több mint 4 millió magyar is. Akiket szintén fel kellene zárkóztatni.

Feltéve, hogy a kormány nem csak Matolcsy fizetéséért aggódik. Hiszen az diszkrimináció lenne, ilyet pedig nem szeretnénk feltételezni. Innen nézve egykettőre bejelenthetik, hogy mások bérénél is jön a felzárkóztatás.

És ha már itt tartunk, abban is van valami, amit egyik kommentelőnk írt: … ha ennyire tartani akarják az európai színvonalat, akkor a minimálbér, a segélyek, a családi juttatások felzárkóztatásával kezdjék… Vagy legalább folytassák – tesszük hozzá. Mindebből kiindulva kiszámoltuk, mennyit kellene keresnünk a kormány felzárkóztatást támogató elvei szerint.

Minimálbér

Ha simán adoptáljuk a Matolcsy-féle bérduplázást, akkor egy csapásra bruttó 111 ezer forint helyett rögtön 222 ezer forint lenne a minimálbér, ami alapesetben nettó 146 630 forintot jelentene (a jelenlegi 73 815 forint helyett). A garantált bérminimumot pedig bruttó 258 ezer forintra kellene felvinni, ami még gyermekkedvezmény nélkül is havi nettó 171 570 forintot jelentene.

minimálbér

Abból is kiindulhatnánk azonban a bérfelzárkóztatás jegyében, hogy az Eurostat adatai (a grafikon is az övék) szerint az unióban átlagosan 930 eurós volt a legkisebb fizetés azokban az országokban (22-ben), ahol volt minimálbér. Ha ehhez igazítanánk a hazait, akkor mindjárt az derülne ki, hogy 288 ezer forintra kellene emelni a legkisebb bért, ami nettóban 191 250 forintot jelentene.

Bér, átlagbér

Ha Matolcsy fizetése megduplázódott, akkor mindenki gondolatban beszorozhatja a sajátját is kettővel. (Vagy ha szerényebb, akkor 1,9-cel, ami megfelel a többi jegybanki vezető emelésével.) Így az átlagbérnél is látványos javulást érzékelhetnénk, a tavalyi bruttó 247 800 forint helyett talán 500 ezret is jelenthetne nemsokára a statisztikai hivatal. (Ez egyébként nagyjából egybevágna az európai átlaggal is.) Ami azt jelenthetné, hogy az átlagmagyar minimum nettó 310 ezer forintnak örülhetne havonta. De ha a családi adókedvezményt is figyelembe vesszük, akkor kijöhet 340 ezer forintra is az átlag.

MTI Fotó: Kovács Tamás
MTI Fotó: Kovács Tamás

Családi pótlék, közmunkásbér, stb.

A családi pótlék, a gyes, valamint többek között a legkisebb öregségi nyugdíj összege 2008 óta változatlan, tehát egy duplázás valószínűleg az európai bérfelzárkóztatást szorgalmazó kormány elveibe is szépen belesimulna. Így a családi pótlék 24 400 forint és 51 800 forint között lenne havonta, a gyes és a legkisebb öregségi nyugdíj pedig 28 500 forint helyett 57 ezer forintra ugrana, valamint az ezekhez az összegekhez kapcsolódó támogatások és juttatások összeghatárai is emelkednének.

A közmunkások bére idén egyáltalán nem nőtt, maradt 79 155 forint. Ha náluk is él a Matolcsy-elv, akkor a jövőben 158 310 forintot kapnának bruttóban. Még mindig erősen leszakadnának a mezőnytől, de bizonyára ennek is nagyon örülnének.

Ne álmodozzunk?

Ha valaki minderre azt mondja, hogy bilibe lóg a kezünk… nos, nyilván annak van igaza. Ha ugyanis az állam minden alkalmazottjának megduplázná a fizetését, az súlyos százmilliárdokat emésztene fel, vagyis jelentősen megnövelné a költségvetés kiadási oldalát. Igaz, adóban valamennyi visszacsorogna. (Miközben épp a spórolás van napirenden, hiszen százezreket küldenének el a közszférából a következő években.) És a szociális juttatásoknál is hasonló mértékű költségnövekedéssel kellene számolnia az államnak. Miközben jövőre nullás költségvetést tervezne Varga Mihály, de egyes vélemények szerint annak is van még némi híja.

Szóval jó volt eljátszadozni a számokkal, az általános duplázásra azonban szinte biztosan nincs esély.

63-szor több, mint amennyiből meg lehet élni

De nézzük, hétköznapi emberek léptékével mérve mennyire kiemelkedő is Matolcsy György új fizetése. Azé az emberé, aki egyébként 4 éve azt mondta, hogy az akkori 47 ezer forintos közmunkásbérből is meg lehet élni. (Ilyen alapon nem is világos, miért volt szükség a duplázásra. Hiszen a 2,5 millió forint is bőven több volt mint elég. Talán emlékeznek, annak idején bebizonyítottuk, hogy nem lódított, a közmunkásbérből tényleg meg tudna élni.)

Szóval Matolcsy György 5 millió forintot fog kapni bruttóban (=nettó 3 325 millió forint). 63-szor annyit, mint amennyiből meg lehet élni korábbi véleménye szerint (=közmunka).

A fizetéséből kitelik 45 ember minimálbére, vagy több mint 38 ember garantált bérminimuma, illetve 20 dolgozó átlagbére. De még az átlagban legtöbbet kereső pénzügyi biztosítási szakemberből is 10-nek a fizetését lehetne állni a szép kerek összegből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik