Gazdaság

800 milliárd forintos megszorítás jöhet a PM szerint

24.hu
24.hu

2016. 02. 23. 14:05

Korábban a témában:

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a nulla százalékos hiánnyal tervezett költségvetés végrehajtásához szükséges, körülbelül nyolcszázmilliárd forintos megszorító csomag rettenetesen nagy károkat fog okozni, mert nem azokról a területekről vonják majd el a pénzt, ahonnan kellene.

Tordai Bence, az ellenzéki párt szóvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, lenne helye a költségek csökkentésének, mert sok területen, például a vállalatok államosításánál vagy a sportcélú beruházások esetében feleslegesen sok pénzt költ az állam.

Eközben viszont az oktatás területén már most is 2-3, az egészségügyén 3-4, a szociális ellátásokén pedig 6-7 százalék hiányzik ahhoz, hogy a ráfordítások arányában legalább az uniós országok átlagához felzárkózzunk – közölte.

Mindezzel arra reagált, hogy az NGM államtitkára,  Banai Péter Benő hétfőn elemzői háttérbeszélgetésen kijelentette: elérhető közelségbe került az uniós módszertan (ESA) szerinti nullás költségvetés.

Több forgatókönyv van

Banai azt is mondta, hogy a 2017-es költségvetés összeállítása kezdeti szakaszban van, így több lehetséges forgatókönyvet mérlegelnek. A nullás költségvetés teljesítéséhez erőteljes gazdasági növekedés és “további gazdaságot fehérítő intézkedések” kellenek – tette hozzá.
Elmondta: figyelmen kívül hagyva az esetleges pluszkiadásokat és bevételeket, a nullás költségvetéshez mintegy 700 milliárd forintos hiányt “kell eltüntetni”, ami a 35 ezermilliárd forintos GDP 2 százaléka. Nemcsak azt figyelik, milyen módon érhető el a hiány nélküli költségvetés, de azt is, hogy ennek milyen reálgazdasági, foglalkoztatási hatásai lehetnek – ígérte.

Ehhez a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékos növekedése szükséges, ami 450-500 milliárd forint plusz bevételt eredményezhet – mondta. Kiadási oldalon ebbe a változatba nem kalkulálták bele az otthonteremtési támogatási kiadásokat – jegyezte meg. Kitért arra is, hogy a bürokráciacsökkentő intézkedések egy része kiadáscsökkentéssel járhat, ami javíthatja az egyenleget. Megjegyezte, hogy most már nem kell olyan “durva intézkedéssorozat” a nulla százalékos költségvetési hiány eléréséhez, mint amilyet akár 3 éve igényelt volna a magyar gazdaság.

Banai Péter Benő úgy vélte, a vitatott uniós pénzek megérkezésének érdemi, 1 százaléknál nagyobb államadósság-csökkenést kell eredményeznie 2016-ban, de árfolyamhatások, valamint a GDP-növekedés is befolyásolja az államadósság szintjét.

A családok otthonteremtési kedvezménye (csok) költségvetési hatásairól Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár elmondta: idén nagyságrendileg 150 milliárd forint kiadással kalkuláltak. Megjegyezte: a konkrét igénylések alakulása pár hónap múlva lesz látható.
Hornung Ágnes a bankadó csökkentéséről elmondta: a kormány tartja a vállalását, hogy a szektor egészét tekintve csökkenjen az adó. Beszámolt arról, hogy a bizottsággal folyamatban van egy tárgyalássorozat, amely során arról egyeztetnek, hogy a csökkentéskor figyelembe vett adóalap az eredeti tervben szereplő, 2009. évi mérlegfőösszeg legyen, vagy gördülő módon, az utolsó lezárt évi mérlegfőösszeget vegyék figyelembe. Ezzel ellentétes folyamat a hitelezési aktivitás növelésére irányuló intézkedések, amelyek növelik a bankok mérlegfőösszegeit – mutatott rá.

Banai Péter Benő elmondta: a bankadón kívül nem számolnak más, különadónak tekintett adó csökkentésével.
Az államtitkár az Európai Bizottsággal fennálló viták miatt több mint 700 milliárd forintos késlekedő támogatásról szólva beszédesnek nevezte, hogy a bizottság az egyenleg szempontjából nem kérdőjelezi meg a kormány számításait. Ha ez az összeg megérkezik, akkor csökkenti az adósságot, de nem befolyásolja az ESA egyenleget. Kérdés az államtitkár szerint, hogy lesz-e korrekció az összegekben, ami növelheti az – adott évi – hiányt, azonban nem eredményez forrásvesztést, mert az állam pont emiatt vállalt többet és teljesített az uniós kereteknél jóval nagyobb kifizetést.

A költségvetésért felelős államtitkár a paksi beruházásról elmondta: az, mint az állam hatáskörében megvalósuló beruházás, a finanszírozás módjától függetlenül növeli az ESA szerinti hiányt és az államadósságot, amivel számol is a kormány. Hatása a hiányra és az államadósságra olyan ütemben jelentkezik, ahogy a beruházás megvalósul. Mivel a projekt 11 éves időtartamú, az adott évet csak az abban megvalósuló tételek terhelik, az idén 113 milliárd, jövőre várhatóan nagyságrendileg az ideihez hasonló összeg lesz a paksi beruházásra a költségvetésben – tette hozzá. Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár hozzátette: a beruházás, a hitel lehívása akkor kezdődik, ha a bizottság rábólint a projekt finanszírozására és a többi vitás kérdés is eldől. Arra számítanak, hogy az év második felében megkezdődhet a hitel lehívása, pozitív bizottsági döntések esetén – tette hozzá.

Az MKB Bank és a Budapest Bank értékesítéséről Banai Péter Benő elmondta: mindkét esetben piaci áron vásárolta az állam a bankokat, azaz az ESA egyenleget nem, az államadósságot azonban érintették az ügyletek. Értékesítéskor a bevétel csökkenti az államadósságot – tette hozzá. A Budapest Bank csaknem 200 milliárd forintos vételára növelte az államadósságot, értékesítéskor pedig csökkenteni fogja – tette hozzá. Az államtitkár vélekedése szerint az állami vagyon értékesítésekből származó bevétel jóval meg fogja haladni az idei költségvetésben szereplő 130 milliárd forintot, ennek fő tétele a földértékesítés, de ingatlanok eladásával is számolnak.

Az Alkotmánybíróság földértékesítésből származó bevételekkel kapcsolatos döntésére vonatkozó kérdésre válaszolva közölte: vizsgálják, hogy szükség van-e jogszabály-módosításra azért, hogy az állami földek értékesítéséből származó bevételt ne csak állami föld vásárlására lehessen fordítani. Kedden egyeztetnek erről az illetékes tárcával – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.