Pénzügy

A hazai multik jelentős béremelésre kényszerülnek

kika (kika, )
kika (kika, )

A nagy kereskedelmi cégek idén is átlagon felüli béremelésekre kényszerülnek, köszönhetően a szektorban tapasztalható munkaerőhiánynak, ami a tavalyinál is kedvezőbb alkupozíciót biztosít a munkavállalók számára a kereskedelmi bértárgyalások során – írja a Világgazdaság.

A nagy kereskedelmi cégek béremeléseiről a lap megtudta:

  • A SPAR-nál átlagosan 10 százalékos béremelésről állapodtak meg. A minimálbér és a szakképzettek bérminimuma az országos megállapodás szerint 5,7 százalékkal kell, hogy emelkedjen, de a Sparnál ezek a tételek 8,5 százalékkal nőnek majd.
  • A Lidlnél idén 8 százalékkal emelkedik mintegy 4000 alkalmazott bére, miközben a német diszkontlánc eddig is átlagon felüli béreket fizetett. A közel 3500 fizikai dolgozó havi bruttó átlagbére tavaly 253 ezer forint volt szemben a 170 ezer forint körüli kiskereskedelmi átlaggal – tudta meg a lap a cégtől.
  • A Tescónál egyelőre feszült a helyzet, náluk március 10-én kezdődnek a bértárgyalások. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) itt is kétszámjegyű emelést szeretne, míg a másik érintett képviselet, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) idén és jövőre 15, 2018-ban pedig 10 százalékosat.
  • A KIKA januárban egységesen 12,3 százalékkal emelte meg dolgozói fizetését.
  • Az IKEA-nál a 2016 szeptemberével kezdődő gazdasági évben 1,5 millió eurót fognak a magyar dolgozók béremelésére fordítani. Az IKEA-dolgozók a tavalyi eredmények alapján havi fizetésük 130 százalékát megkapták bónuszként, ami 11 százalékos béremelkedést jelent, de nyugdíjprogram is van a cégnél – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik