Pénzügy
szomszédok (szomszédok)

Az átlagos milliomos épp’ olyan, mint a szomszédja: nem rázza a rongyot

24.hu
24.hu

2015. 11. 17. 15:18

A magyar háztartások 76 százaléka nem tudna megbirkózni egy váratlan kiadással. Ez döbbenetesen rossz szám, a legrosszabb az egész Európai Unióban. A tapasztalatok szerint nagyon sokan egyszerűen nem keresnek eleget ahhoz, hogy megtakaríthassanak, de rengetegen vannak azok is, akik bár lehetőségük lenne, nem hajlandóak félretenni. Ez utóbbi óriási hiba a Bankmonitor.hu szerint, ezért mutatják, hogy miért és hogyan kell kilépni belőle.
Korábban a témában:

Megjelent egy friss adatsor az Európai Unió statisztikai hivatalától, az Eurostat-tól. Azt mérték fel, hogy mennyi olyan háztartás van a tagországokban (valamint néhány környező, nem EU országban), amely nem tudna megküzdeni egy váratlan kiadással, azaz nincs annyi megtakarítása, amitől biztonságban tudhatná magát.

Az adatok egészen megdöbbentő képet festenek, hazánk ugyanis az utolsó az egész EU-ban. Itthon a háztartások 76 százaléka van ilyen kiszolgáltatott helyzetben. A részletes adatokat 2014-re és 2013-ra az alábbi grafikon mutatja be.

Nem csak az a probléma, hogy Magyarországon rengetegen vannak, akiknek nincs megtakarítása és hogy utolsók vagyunk az EU-ban. Az is legalább ilyen rossz hír, hogy a tendencia az elmúlt 10 évben szinte folyamatosan romlást mutatott. A 2006-os adatok alapján még „csak” a háztartások fele nem tudott megküzdeni a váratlan kiadásokkal, innen jutottunk el 2014-re a 76 százalékos arányig.

Ha már van valamekkora megtakarítása és éppen azon gondolkodik, hogy mibe fektesse, használhatja az alábbi keresőt, mellyel könnyen tud befektetési alapokat választani.

Az Eurostat jelentése az okokat nem kutatja, de abban, hogy a magyaroknak nincs megtakarítása, a Bankmonitor szerint két dolog játszik közre:

  1. A döntő többségnek egyszerűen nincs elegendő jövedelme, a napi megélhetése mindent felemészt, máról holnapra él, nem tud félretenni.
  2. Sok olyan háztartással találkoznak, amely egyértelműen tudna ugyan félretenni a jövedelméből, de nincs rá hajlandósága.

Néhány ezer forinttal kell kezdeni

A második esetben a kifogások sokrétűek. Sokan egyszerűen inkább elköltik a jövedelmüket pillanatnyi élvezetekre. Mások úgy gondolják, hogy a spórolás a gazdagok kiváltsága, és ha nem tudnak havonta százezreket félretenni, akkor nem is érdemes elkezdeni, inkább elköltik azt a pár ezer, vagy pár tízezer forintot, amit félre is tehetnének. Ez nagyon súlyos tévedés. A helyzet valójában az, hogy a spórolást igenis néhány ezer forintnál kell elkezdeni. Megtanulni nem elkölteni az utolsó fillérünket is az első lépés az anyagi biztonság és a jólét felé.

Gazdagok? Vagy nem?

Sokan gondolják, hogy azok az emberek, akik nagy házban élnek, drága autóval járnak, és méregdrága szórakozásokra költik el a pénzüket gazdagok. Ugyanezt gondolta először Thomas J. Stanley amerikai kutató is, aki a gazdagok szokásait feltérképező kutatásához keresett alanyokat.

Elment a „leggazdagabb” negyedbe, ahol olyan emberekkel akart beszélni, akiknek van legalább 1 millió dollárjuk a bankszámlájukon. Meglepetésre inkább adósságokkal, kimerült hitelkeretekkel találkozott, mintsem vagyonokat érő megtakarításokkal.

A szomszédban, az átlagos lakásban élnek a milliomosok

Ezután rájött, hol bujkálnak a milliomosok: közöttünk, a szomszédban, az átlagos lakásban. Innen a könyve címe: „The Millionaire Next Door”, magyarul „A milliomos a szomszédban”. Az átlagos milliomos egy átlagos házban él, átlagos ruhákban jár, és egy átlagos 4-5 éves, vagy még öregebb autót vezet. Miközben dollármillióik vannak a bankban, jóval lehetőségeik alatt élnek, és nem szórják el a pénzüket felesleges státusszimbólumokra.

Ha szeretné elkezdeni a spórolást, olvassa el a Bankmonitor.hu oldalán, hogy milyen rendszeres megtakarítási programok állnak rendelkezésére ahhoz, hogy végre gyarapítani kezdhesse a vagyonát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.