Pénzügy
lakásvásárlás (lakásvásárlás)

Rákaptak a CSOK-ra a lakásvásárlók

24.hu
24.hu

2015. 10. 28. 10:42

A lakáspiac élénkülésének és a lakásvásárláshoz nyújtott kedvezményeknek köszönhetően a lakossági jelzálog-hitelezés is lendületet vehet idén. a magyar bankok mintegy 400 milliárd forintnyi jelzálogkölcsönt folyósíthatnak 2015-ben, 100 milliárddal többet, mint egy évvel korábban.
Korábban a témában:

Egyre népszerűbbek az új feltételű családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) kombinált lakáshitelek. Míg január elejétől június 30-ig a korábbi feltételekkel csak 75 régi “szocpol” típusú lakáshitel-igénylést nyújtottak be az ügyfelek, az új feltételű családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) együtt az elmúlt 3 hónap alatt mintegy 1000 kérelem érkezett a pénzintézethez, közel 700 igénylés használt lakás vásárláshoz – ismertette a a K&H Bank vezérigazgató-helyettese, Bába Ágnes.

Bizakodóak a bankok

A lakáshitel kérelmek idei átlagos összege 7 millió forint. A vezérigazgató-helyettes kifejtette: a banknál – figyelembe véve a kedvező gazdasági környezetet, valamint a korábbi hitelek kiváltásával járó állománymozgást is – az idén 150 000-200 000 lakás adásvételét prognosztizálják a magyar piacon, ami a gazdasági válság előtti átlagnak felel meg. Ez bizakodásra adhat okot a bankok számára, hiszen hasonló mértékű felfutás lehet a lakossági jelzáloghitelek piacán is – mondta.

Felidézte, hogy az adásvételi tranzakciók száma több mint 44 százalékkal bővült, mind a készpénzes, mind a hitelre történő lakásvásárlások száma nőtt, részben azért is, mert megemelkedett a befektetési célú lakásvásárlások száma.

CSOK

A családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) használt lakás vásárlására és bővítésére igényelhető idén július 1-től. A használt lakásra igényelhető kedvezmény megegyezik az új lakásra igénybe vehetővel, a támogatás összege 500 ezer forint és 3,25 millió forint között változhat a gyermekszámtól, a lakás nagyságától és energetikai minősítési osztályától függően.

Bába Ágnes elmondta: bankjuknál az év első 9 hónapja alatt 48 milliárd forint lakossági jelzáloghitelt folyósítottak, ennek több mint 90 százaléka lakáscélú jelzálogkölcsön volt, míg a maradék szabad felhasználású jelzáloghitel.  A bank igen aktív szereplője volt a forintosítást követő hitelkiváltási piacnak is, hiszen 30 százalékot meghaladó piaci részesedést ért el ebben a piaci szegmensben – tette hozzá.

Hogy eleget tegyenek az új szabálynak

A vezérigazgató-helyettes közölte azt is: a bank jövőre megalapítja saját, 100 százalékos tulajdonában lévő jelzálogbankját, hogy ezáltal eleget tegyen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új szabályozási követelményeinek.

Az MNB áprilisban jelentette be: rendeletben írja elő minden, jelzálog-hitelezést folytató magyarországi banknak, hogy 2016. október 1-jétől jelzálog hitelállományának legalább 15 százalékát jelzáloglevél formájában kell finanszíroznia.

Bába Ágnes kifejtette: bankjuk számos, az anyabank, a KBC bankcsoportjában meglévő jelzálogbankot megvizsgált, és ezt követően stratégiai döntést hozott saját jelzálogbank megalapításáról. A tervek szerint 50-90 milliárdnyi jelzáloglevelet bocsáthatnak majd ki saját jelzáloghiteleik mögé a néhány százmillió és egymilliárd forint közötti költséggel megalapítható leány-jelzálogbankja segítségével – tette hozzá.

Magyarországon három bank, az OTP, az FHB és az UniCredit rendelkezik saját jelzálogbankkal, az Erste Bank pedig augusztus 3-án jelentette be, hogy beadta jelzálogbank alapítási kérelmét a jegybanknak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.