Pénzügy

Lakásvásárlás: vidéken jobban járhatnak a CSOK-kal, mint Pesten

A budapestiek fogékonyabbak a családok otthonteremtési kedvezményére, annak ellenére, hogy vidéken jobban lefaraghatja a lakásért fizetendő összeget az állami támogatás. Pedig itt is, ott is van miből választani. Mutatjuk!

A családok otthonteremtési kedvezmény (CSOK) 2015. július 1-jétől élő lehetőség: új és használt lakások vásárlására, illetve bővítésre is igénybe vehető vissza nem térítendő lakástámogatás. S bár már kezdik felfedezni a vevők, még viszonylag kevesen éltek vele. Igaz, mint a Duna House Hitel Centruma jelentette, eleve a lakást vásárlók mindössze 20 százaléka vesz csak fel hitelt. Közülük pedig mindössze 10 százalék vette igénybe eddig az állami hozzájárulást.

Ami talán meglepő, hogy az igénylők 60 százaléka budapesti és csak 40 százalék volt vidéki. Pedig mivel a vidéki ingatlanárak alacsonyabbak, így a támogatás aránya egy lakás árának akár 20 százalékát is elérheti. Budapesten ez legfeljebb 10 százalékra tehető, de inkább kevesebb.

Választék pedig van, a Költözzbe.hu-n például ha kétszobás ingatlant venne egy család, jelenleg országosan csaknem 11 ezer ajánlatból választhat, melynek több mint a fele vidéki. Az átlagárak alapján jó eséllyel lehet az oldalon CSOK-kal elvihető lakást lelni. Íme a legfrissebbek közül 2 budapesti és két vidéki.

Téglalakás XI.

A 69 m2-es alapterületű második emeleti téglalakás galériázott, átlagos állapotú, minden helyisége tágas – jellemzi a tulajdonos. A fűtés gázkonvektoros, a meleg vizet gázbojler biztosítja. A lakáshoz egy 3,5 m2-es saját pincerész és kisméretű erkély tartozik. Viszont az ablakok egy közeli tűzfalra nyílnak. A közös költség + felújítási alap 23 460 forint/hó, amely magában foglalja a víz és csatornadíjat is. A házban idén lesz tető és kéményfelújítás a felújítási alapból és tetőtér-beépítés, illetve házfelújítás, liftesítés is várható.

 

23,8 millió forintot kérnek érte, ami 22 százalékkal kedvezőbb négyzetméterre, mint a a többi kétszobás kelenföldi lakás kínálati ára. Ehhez a lakáshoz egy kétgyerekes család 1 millió forint CSOK-ot igényelhet (4,2 százalék a lakás árához képest).

Panel XV.

Az 50 négyzetméteres földszinti lakásban új nyílászárók vannak, távfűtéséhez egyedi mérők. A tulaj jellemzése alapján átlagos az állapota a képek is erről árulkodnak.

 

11,9 millió forintot szeretnének érte kapni, négyzetméterre 14 százalékkal kevesebbet, mint a kerületben a hasonló szobaszámú lakásért a többi eladó. Ehhez a lakáshoz 800 ezer forint CSOK járhat két gyerek mellett (6,7 százalék a lakás árához képest).

Téglalakás Pécs

Udvari, 1,5 szobás, 41 négyzetméteres, azonnal költözhető (frissen festett) ez a lakás, amelyhez tartozik egy saját 40 nm-es udvar is. Az előnyök között említi az eladó többek között az alacsony rezsiköltséget, de nem részletezi mit jelent ez.

 

5 millió forintra tartják, majdnem 40 százalékkal kevesebbre, mint a többi pécsi eladó a hasonló szobaszámú lakását. A CSOK-ba éppenhogy belefér a mérete alapján, de támogatást csak egy gyerekkel lehet kapni hozzá, félmillió forintot (10 százalék a lakás árához képest).

Sorház Debrecen

Aszfaltos utcában, 53 nm-es két különnyíló szobás, étkezős sorbeépítéses hangulatos, napfényes családi ház, saját kertrésszel, terasszal, autóbeállóval kiváló állapotban – sorolja az eladó, amit fontosnak tart. A képek alapján kifejezetten igényes a kialakítás. Csere is érdekli egyébként a tulajt.

 

Négyzetméterre ez is kedvezőbb, mint a többi debreceni kétszobás ajánlat, 8,8 millió forintot kérnek érte. A CSOK itt két gyerekkel 800 ezer forint lehet (9 százalék a lakás árához képest).

Kattintson a Házár Tárházra a további mintegy 50 ezer ajánlatért!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik