Belföld

Így vehet lakást CSOK segítségével önerő nélkül

A két hónapja igényelhető CSOK sokaknak segíthet az otthonteremtésben. Nagyon sokan vannak olyanok, akiknek nincsen megtakarítása, de rendelkeznek rendszeres jövedelemmel. Részükre megoldást jelenthet-e a CSOK, lakáshoz juthatnak-e készpénz nélkül, csak CSOK és lakáshitel igénybevételével?

Kapcsolódó cikkek

A lakáshitelt felvenni szándékozók számára általában ismert, hogy a hitel összege – jogszabályi előírás alapján – egyik hitelintézetnél sem haladhatja meg a lakásfedezet forgalmi értékének 80%-át. Ez a HFM, vagyis a Hitelfedezeti Mutatónak való megfelelés. Azt is tudjuk, hogy a CSOK-ot önerőként veszik figyelembe a bankok, vagyis a kedvezmény összege nem számít bele a fent említett 80%-ba, hanem azon felül vehető figyelembe.

Hogyan juthat lakáshoz az, akinek nincsen megtakarítása, de hitelképes?

Ha megfelelünk a banki jövedelemvizsgálaton, mely a 2015 januárjától bevezetett JTM (Jövedelemarányos törlesztő részlet) alapján működik, miszerint az összes (már meglévő és felvenni kívánt) hiteltörlesztésünknek bele kell férnie igazolt, nettó jövedelmünk 50%-ába, (400.000 Ft feletti kereset esetén 60%-ába), akkor van lehetőség lakásvásárlási hitel felvételére.

A maximálisan felvehető lakáshitel összegét befolyásolja még a vásárolni kívánt és egyben fedezetül szolgáló lakás forgalmi értéke. A pénzintézetek a fent részletezett JTM és HFM alapján, saját belső finanszírozási arányaikat szintén figyelembe véve állapítják meg, hogy mekkora összegű lakásvásárlási hitelt kaphatunk.

Mivel a CSOK összegét nem kell beleszámolni a 80%-os terhelhetőségbe, ezért a hitel összegén felül a vételár fennmaradó részét a CSOK-ból is fedezhetjük.

Példákat és számításokat a Hitelnet.hu oldalán talál ide kattintva, ahol fel is teheti kérdését a portál szakérőrtőinek.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik