Belföld

Így vehet lakást CSOK segítségével önerő nélkül

24.hu
24.hu

2015. 08. 28. 11:02

A két hónapja igényelhető CSOK sokaknak segíthet az otthonteremtésben. Nagyon sokan vannak olyanok, akiknek nincsen megtakarítása, de rendelkeznek rendszeres jövedelemmel. Részükre megoldást jelenthet-e a CSOK, lakáshoz juthatnak-e készpénz nélkül, csak CSOK és lakáshitel igénybevételével?

Korábban a témában:

A lakáshitelt felvenni szándékozók számára általában ismert, hogy a hitel összege – jogszabályi előírás alapján – egyik hitelintézetnél sem haladhatja meg a lakásfedezet forgalmi értékének 80%-át. Ez a HFM, vagyis a Hitelfedezeti Mutatónak való megfelelés. Azt is tudjuk, hogy a CSOK-ot önerőként veszik figyelembe a bankok, vagyis a kedvezmény összege nem számít bele a fent említett 80%-ba, hanem azon felül vehető figyelembe.

Hogyan juthat lakáshoz az, akinek nincsen megtakarítása, de hitelképes?

Ha megfelelünk a banki jövedelemvizsgálaton, mely a 2015 januárjától bevezetett JTM (Jövedelemarányos törlesztő részlet) alapján működik, miszerint az összes (már meglévő és felvenni kívánt) hiteltörlesztésünknek bele kell férnie igazolt, nettó jövedelmünk 50%-ába, (400.000 Ft feletti kereset esetén 60%-ába), akkor van lehetőség lakásvásárlási hitel felvételére.

A maximálisan felvehető lakáshitel összegét befolyásolja még a vásárolni kívánt és egyben fedezetül szolgáló lakás forgalmi értéke. A pénzintézetek a fent részletezett JTM és HFM alapján, saját belső finanszírozási arányaikat szintén figyelembe véve állapítják meg, hogy mekkora összegű lakásvásárlási hitelt kaphatunk.

Mivel a CSOK összegét nem kell beleszámolni a 80%-os terhelhetőségbe, ezért a hitel összegén felül a vételár fennmaradó részét a CSOK-ból is fedezhetjük.

Példákat és számításokat a Hitelnet.hu oldalán talál ide kattintva, ahol fel is teheti kérdését a portál szakérőrtőinek.  

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.