Pénzügy

Lakást árverésről? Megéri, de erre figyeljen!

A végrehajtásos ingatlanárverésekről az jut eszünkbe, hogy olcsón lehet lakást, házat vásárolni, de kockázatos lehet. Vannak, akik tartanak tőle, hogy zsákbamacskát kapnak, vagy az adós esetleg bent marad, így nem tudnak új tulajdonukba beköltözni. De vajon van-e félnivaló, hogyan megy a licit, vannak-e költségek, és mi a helyzet, ha szabad piacon szeretnénk ingatlanra alkudni?

Olvasónk albérletben lakik, de már nagyon szeretne lakást venni, hogy szabaduljon a bérleti díjtól, és végre a sajátjában legyen. Viszont anyagilag nem áll túl jól. Van gyereke, igénybe venné a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) is. És valószínűleg hitelre is szüksége lenne.

Mostanában az ingatlanárveréseket nézegette, mert hallotta, hogy azokon tényleg nagyon olcsón lehet kifogni lakást vagy házat. De nem tudja, hogy belevágjon-e. Egyrészt már a végrehajtásokkal kapcsolatban előre lelkiismeret-furdalást érez, ha arra gondol, hogy egy bajba jutott ember lakását vegye meg az értéke töredékéért. Másrészt fél a kockázatoktól, attól, hogy elbukja a pénzét.

Körülnéztünk, mit kell tudnia, mire kell számítania annak, aki árverésen venne lakást, és milyen buktatók lehetnek. Olvasónk félt például attól, hogy vajon lehet-e előre tudni, lakott-e a kiszemelt lakás, vagy sem. Nos, a végrehajtási törvény szerint nincs zsákba macska, ezt mindenképpen fel kell tüntetni a hirdetésben.

Ahol fizetni kell az információért

A végrehajtási árverésekkel foglalkozó ingatlanos oldalaknál az első dolog, amivel találkoztunk, hogy regisztrációs díjat kérnek, ami jellemzően 6-7 ezertől pár tízezer forintig terjedhet, attól függően, hogy pl. mennyi időre, vagy mekkora területre szeretnénk teljes betekintést az árverési adatokba. Megkerülni nemigen lehet ezt a kiadást, mert enélkül nem lesz lehetőségünk arra, hogy megnézzük az ingatlant (fotók és részletes leírás nem feltétlenül vannak), és hogy bővebben érdeklődjünk róla a kijelölt végrehajtónál, vagy ritkább esetben a tulajdonosnál (az elérhetőségeket csak regisztráció mellett mutatják meg), illetve hogy megnézzük az ingatlant. Aki nem fizet, annak nincs infó.

Tájékozódás nélkül pedig tényleg nem érdemes belevágni a licitbe. Különösen, hogy állapotukat tekintve az új építésűtől a bontásra ítéltig terjed az árverezésen szereplő ingatlanok köre.

Van olyan oldal (Ingatlanvégrehajtás.hu), ahol regisztráció (és regisztrációs díj) nélkül emelt díjas sms-sel is lehet információt szerezni egy-egy ingatlanról és arról, hogy hogyan áll az árverés (bruttó 2032 forintért/db). Viszont, ha háromnál többről érdeklődnénk, akkor már érdemesebb a regisztrációs díjat befizetni.

Van vele némi utánajárás

A végrehajtókat csak meghatározott időintervallumban lehet keresni egyébként (ehhez segítséget ad az MBVK honlapja), és csak konkrét ügyekben adnak felvilágosítást. Ez azt is jelenti, hogy ha a kinézett ingatlanok nem ugyanahhoz a végrehajtóhoz tartoznak, akkor több helyen is kell érdeklődnünk.

Előfordulhat az is, hogy kiválasztunk egy lakást, és végül mégsem kerül sor az árverésre – ekkor kezdhetjük elölről a tájékozódást. Magára az árverésre egyébként nem kell külön regisztrálni, csak egyszerűen el kell menni, és előre át kell utalni a 10 százalékos előleget, vagy magunkkal kell vinni, és helyben befizetni. Ha nem mi nyerjük a licitet, akkor ez az összeg visszajár.

Illusztráció: Thinkstock
Illusztráció: Thinkstock

Tényleg olcsó lehet

Az Ingatlanvégrehajtás.com-on azt írják, a piaci árnál 50-70 százalékkal kevesebbért lehet megvenni egy-egy árverésre bocsátott ingatlant, de ha még lakó is van benne, akkor a forgalmi érték 25-30 százalékra is lemehet az ár. (Hogy aztán a lakott ingatlannal mit kezdünk, hogy pl. fogunk-e bérleti díjat kapni, az már eléggé kérdéses.)

A licit egyébként úgy megy, hogy ha a felajánlott ár nem éri el a kikiáltási árat, akkor fokozatosan mennek lejjebb, de legfeljebb a becsérték feléig.

Az olcsóság tényleg elég csábító. Arra azonban számítani kell, hogy ha a bankok meghallják, hogy árverezésre szánt lakást vennénk, akkor nagy valószínűséggel nem állnak szóba velünk hitel kérdésében. Ami elég riasztóan hangzik. Viszont pl. az előbb említett oldalon van hitelajánlat-kérési lehetőség. (Bár amikor megnéztük, éppen nem működött.)

A hitel kérdése pedig azért lehet gáz, mert 15 napon belül fizetni kell. Két hónap haladékot lehet kérni, de erről is célszerű előre egyeztetni a végrehajtóval. Az a tanács, hogy az adósminősítést az árverés előtt, a hitelkérelem beadását az árverés után intézzük.

Ahol nem kell fizetni az információért

Az ingatlan-árverési oldalakkal szemben annyi előny van a BMVK illetve a NAV oldalán található árveréseknél, hogy minden szükséges információt rögtön meg lehet találni (azt is, hogy kinél lehet érdeklődni, időpontot egyeztetni a megtekintéshez) anélkül, hogy regisztrációs díjat kellene fizetni. Követni lehet azt is, hogy hány licit volt már, hol tart az ár, stb.

Ezeken az oldalakon elektronikusan lehet licitálni, a megadott időpontokig. Árverési előleg azonban itt is van, szintén 10 százalék, előre át kell utalni, és ha nem nyertünk, visszaküldik.

Az MBVK oldalán a licit úgy megy, hogy a rendszer automatikusan a legalacsonyabb vételár összegét ajánlja fel, és onnan tovább, a licitküszöb összegével emelkedő összegeket – ezek közül lehet választani. Aki többet ajánl, az kerül nyerő pozícióba. Ajánlatot egy-két hónapig lehet tenni, a vételár megfizetésének határidejéről a végrehajtó küld értesítést.

A NAV oldalán (aminek használatához ügyfélkapu is kell) lehetséges konkrét összegű ajánlattétel, valamint automatikus is (utóbbi esetben a felajánlott legmagasabb összeget kell megadni). Három napig lehet licitálni és a vételárat 8 napra kell megfizetni.

A liciten itt is az nyer, aki a legtöbbet ajánlja. Amire ügyelni kell, hogy ezek az elektronikus ajánlatok nem visszavonhatóak, tehát mondjuk, ha valaki véletlenül egy-két nullával többet ír be, az magára vethet.

Illusztráció: Thinkstock
Illusztráció: Thinkstock

A szabadpiacon is lehet licitálni

Az Otthon Centrum Solutions Kft. bírósági árverésekben nem vesz részt, viszont ingatlanárveréseket, illetve ingatlan aukciós szolgáltatást nyújt a szabadpiacon értékesítendő ingatlanokhoz – mondta megkeresésünkre a cég ügyvezetője, Vincze Edit.

Aukciós oldalukon az érdeklődők a kikiáltási árat látják, erre lehet felfelé licitálni. A nyertes szintén az lesz, aki a legmagasabb összeget kínálja az ingatlanért, és ajánlata eléri a tulajdonos által előre meghatározott, legalacsonyabb minimális eladási árat.

Az OC-nál nincs árverési előleg, mindössze egy 7000 forintos regisztrációs díjat kell befizetni, amiért 6 hónapon keresztül, bármelyik ingatlanra tehet ajánlatot a licitáló. Ajánlják, hogy mindig megtekintett ingatlanra licitáljon az érdeklődő és a vásárlási szándéka legyen megalapozott. A lakások mellett egyébként feltüntetik, hogy kivel lehet időpontot egyeztetni a megtekintéshez.

Egyáltalán nem mélyen a piaci ár alatt

Az eddigi tapasztalatok szerint náluk jellemzően nem lelakott ingatlanokat szeretnének licitáltatni a tulajdonosok. Többségében jó állapotú lakások, házak kerültek aukcióba.

Hogy mennyivel olcsóbban lehet így lakáshoz jutni, az Vincze Edit szerint nagyon változó. Függ az ingatlan  típusától, elhelyezkedésétől  és attól, hogy a tulajdonos milyen minimálárat határozott meg.

Náluk mindenesetre nem az az elsődleges cél, hogy mélyen piaci ár alatt tudjon ingatlant venni a vásárló, hanem az, hogy a piacon gyorsan pörgő, keresett lakásokra minden érdeklődő tudjon ajánlatot tenni. Így érheti el szerinte a legkedvezőbb eladási árat az eladó, és így juthatnak a vevők az óhajtott ingatlanhoz. Ami még fontos lehet, hogy az OC aukciójában vásárolt ingatlanokra hitel és CSOK is igényelhető.

Ha nyerünk a liciten, és visszalépünk, akkor számítsunk arra, hogy a kikiáltási ár 1,95 százalékát (+áfa) beszedi tőlünk az aukció szervezője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik