Pénzügy
csecsemők (csecsemő, újszülött, )

Gyermekvállaláshoz kötnék a nyugdíjjogosultságot?

24.hu
24.hu

2015. 09. 22. 08:40

Korábban a témában:

Nyugdíjakkal kapcsolatban az volt a legutóbbi hír, hogy az Alkotmánybíróság felfüggesztette a férfi 40-nel kapcsolatos népszavazást. Ennek apropóján szakértőket kérdeztünk nemrégen, ők hogyan látják, milyen átalakítás kellene a nyugdíjrendszerben, azokra is tekintettel, akik már nem tudnak dolgozni, de jelenleg még nem mehetnek nyugdíjba. Megállapítottuk hogy egyszerre gáláns és kegyetlen a mostani nyugdíjrendszer.

Számos írás jelent meg azzal kapcsolatban is, hogy bár a nyugdíjrendszer még fenntartható, nem biztos, hogy ez 3 vagy 20 év múlva is így lesz. Komor képet festettek a hazai és külföldi szakértők a magyar és európai társadalombiztosítási nyugdíjrendszerek jövőjéről a Nemzetközi Társadalombiztosítási Szövetség múlt heti budapesti konferenciáján – írta a Napi.hu.

Gyerekvállaláshoz kötnék?

A nyitónapon elhangzott előadásokból egyértelműen kiderült, hogy a magyarhoz hasonló európai felosztó-kirovó nyugdíjrendszerek (amely az aktívak befizetéseit osztja újra a nyugdíjasok között) nem tudnak mit kezdeni a társadalom elöregedésével: az egyre kevesebb befizető nem fogja tudni eltartani az egyre több nyugdíjast, ami a nyugdíjak csökkenéséhez, a jogosultságok szigorításához, a korhatár emeléséhez vezet.

Tóth Krisztián, az ONYF szakreferense például azt hangsúlyozta, hogy az oktatási rendszerekben jelentős tartalékok vannak, így szerinte a képzettség növelésével ellensúlyozható a felnövekvő generációk szűkülő létszáma. Vagyis a mennyiséget a minőség ellensúlyozhatja a munkaerőpiacon. Ha viszont alacsony marad a munkaerőpiac növekedési rátája, akkor úgy véli, hogy elképzelhető lépés lehet az is, ha a nyugdíjjogosultságokat a gyermekneveléshez kötik. Egy ilyen intézkedés növelheti a születési rátát, amely így csökkentheti a demográfiai nyomást a nyugdíjrendszeren – igaz, növelné az egyenlőtlenséget a nyugdíjak és a nyugdíjasok között.

Persze ezzel nem mindenki értett egyet – részletekért kattintson!

A gyerekvállaláshoz kötött nyugdíj már nem először merül fel, mint lehetséges megoldás, de eddig mindig nagy tiltakozást váltott ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

The Cranberries May 9th, 2012 Sound Academy Toronto, Ontario (Photo by Michael Hurcomb/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.